Aktivnija uloga Pekinga
2

Kina objavila dokument u dvanaest tačaka kao prijedlog rješenja za okončanje rata u Ukrajini

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministarstvo vanjskih poslova Kine dalo je komentare u dokumentu o "političkom rješenju" krize, tempiranom da se poklopi s godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu.

"Sve strane trebale bi podržati Rusiju i Ukrajinu u radu u istom smjeru i obnavljanju direktnog dijaloga što je prije moguće", stoji u dokumentu, objavljenom na web stranici ministarstva vanjskih poslova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je korištenjem nuklearnog oružja u sukobu. Kina je jasno pokazala svoje protivljenje ne samo upotrebi nuklearnog oružja, već i prijetnji njegovog postavljanja.

"Nuklearno oružje se ne smije koristiti i ne smiju se voditi nuklearni ratovi. Treba se suprotstaviti prijetnji ili upotrebi nuklearnog oružja", navodi se.

Kina je također istakla potrebu zaštite civila.

"Strane u sukobu trebale bi se strogo pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, izbjegavati napade na civile ili civilne objekte", dodaje se.

Kina se nastojala pozicionirati kao neutralna strana u sukobu dok je održavala bliske veze sa strateškim saveznikom Rusijom.

Najviši kineski diplomat Wang Yi sastao se u srijedu s Putinom i ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi. Nakon Wangove posjete, Moskva je saopćila da je Peking predstavio svoja stajališta o pristupima "političkom rješenju" sukoba.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u četvrtak da nije vidio nikakav kineski mirovni plan i da se želi sastati s predstavnicima Kine oko njihovog prijedloga prije nego što ga procijeni.

"Mislim da je generalno vrlo dobra činjenica da je Kina počela govoriti o Ukrajini i poslala neke signale. Izvući ćemo neke zaključke nakon što vidimo specifičnosti onoga što oni nude. Željeli bismo imati sastanak s Kinom", rekao je Zelenski.

Dokument objavljen danas pokazao je da Peking "jasno gleda na sukob u Ukrajini kao na proizvod onoga za što kaže da je hladnoratovski mentalitet i zastarjela evropska sigurnosna arhitektura", rekao je Manoj Kewalramani, stručnjak za Kinu u Takshashila institutu u Bengaluruu, Indija.

"Zabrinutost izražena u ovom dokumentu odnosi se na eskalaciju i učinke prelijevanja", rekao je za AFP, dodajući da bi Peking vjerovatno više volio da se mirovni pregovori fokusiraju na "novu evropsku sigurnosnu arhitekturu, a ne na sam rat".

Otkako su ruski tenkovi prešli granicu s Ukrajinom, Kina je ponudila Putinu diplomatsku i finansijsku podršku, ali se suzdržala od otvorenog vojnog uplitanja ili slanja oružja.

Kompletan dokument kineskog prijedloga za rješavanje krize u Ukrajini možete pogledati ovdje.