Posjeta Budimpešti
40

Cvijanović se sastala sa predsjednicom Mađarske: Ono što radite za nas je za pohvalu

S. Š.
Željka Cvijanović i Katalin Novak na sastanku u Budimpešti (Foto: Instagram)
Željka Cvijanović i Katalin Novak na sastanku u Budimpešti (Foto: Instagram)
Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović boravi danas u zvaničnoj posjeti Mađarskoj, a nakon sastanka sa predsjednicom Katalin Novak rekla je da cijeni prijateljski odnos te zemlje prema BiH.

Cvijanović je izrazila zadovoljstvo što je sa jednom mađarskom kompanijom počela realizacija zajedničkog privrednog poduhvata, a to je uspostavljanje solarne elektrane u Trebinju.

"To će služiti kao dobar primjer za naše naredne korake i nove projekte. Nadam se da će naša saradnja u budućnosti biti jednako dobra kao i do sada i da će sve ono što smo zajedno radili u prethodnom periodu predstavljati dobru osnovu za nastavak saradnje", istakla je Cvijanović.

Ona je izrazila zahvalnost vladi Mađarske i Novak na podršci koju su dali kada je riječ o demografskoj politici sa jasnom idejom i vizijom da nas ima što više.

"Posebno nas raduje činjenica da pokazujete razumijevanje za ogromne probleme i terete koje nosimo svi na prostoru Zapadnog Balkana i što se trudite da nam pomognete da prevaziđemo određene probleme. Veoma cijenimo prijateljski odnos Mađarske prema BiH, ali i cijeloj regiji", riječi su Cvijanović nakon susreta sa Novak.

Naglašava, dalje, da BiH cijeni to što je Mađarska pokazala da i u ekonomskom smislu želi da napravi iskorake što su i pokazali kroz povećan broj ulagača koji dolaze sa prostora Mađarske, kao i kroz određenu direktnu podršku kao podsticaj bh. poljoprivrednicima i poboljšanju spoljnotrgovinske razmjene.

Kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjene, dodala je Cvijanović, tu ima dosta prostora za zajednički rad i tako će i biti ponašanje u narednom periodu.

"Zahvalni smo i za političko razumijevanje koje pokazujete prema cijelom našem prostoru. Danas u EU ne prepoznajemo previše onih koji razumiju sve procesu koji se dešavaju na Zapadnom Balkanu i utoliko je ono što Mađarska radi za pohvalu i smatramo da vas možemo koristiti kao neku vrstu mosta prema nekom boljem razumijevanju i građenju partnerstva u okviru cijele evropske zajednice", ističe dalje predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Ona je izrazila zahvalnost u podršci za dobijanje statusa kandidata i dodala da je Mađarska na tome predano radila sa još nekoliko zemalja članica EU.

Cvijanović i Novak održale su tet-a-tet sastanak u Budimpešti, a potom je održan i sastanak delegacija.

Zvaničnu posjetu Mađarskoj Cvijanović je započela danas ceremonijom svečanog dočeka koji je priredila Novak i polaganjem vijenca na Spomenik neznanom vojniku u Budimpešti.

Tokom zvanične dvodnevne posjete, Cvijanović će se sastati i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom te u Sentandreji sa episkopom budimskim Lukijanom i posjetiti Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice, kao i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske.