Napuljski kriminalci
62

Čuveni boss italijanske mafije, ozloglašeni Sandokan počeo govoriti nakon četvrt vijeka u samici

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Nakon 26 godina zatvora, važan šef napuljske mafije Camorra Francesco Schiavone, poznat pod nadimkom Sandokan, počeo je sarađivati ​​s pravosuđem. Schiavone (70), koji je osuđen na doživotni zatvor, počeo je svjedočiti zbog zdravstvenih problema, javljaju mediji.

Prema mišljenju stručnjaka, to bi moglo razjasniti neke veze između organizovanog kriminala, politike i privrednika.

Schiavone je bio glava takozvanog klana Casalesi, koji je djelovao uglavnom na sjeveru regije Campania.

Schiavonea je policija uhvatila 1998. godine zbog kriminalnih radnji, među kojima je i učešće u nekoliko ubistava, više je puta osuđivan na doživotni zatvor. Praktički cijeli boravak u zatvoru proveo je u strožem režimu prema zakonu 41 bis, gdje zatvorenik boravi u samici i ima vrlo ograničen kontakt s okolinom.

Kako pišu talijanski mediji, Schiavone je prije nekoliko sedmica počeo surađivati ​​s pravosuđem. To se dogodilo nedugo nakon što je prebačen u specijalizirani centar za bolesne zatvorenike u Aquili, što ide u prilog teoriji da se na suradnju odlučio zbog zdravstvenih problema.

Osuđene mafijaške vođe obično dobivaju razne ustupke ako odluče sarađivati ​​s pravosudnim sistem. Ako to ne učine, obično ih drže jako dugo u strogom zatvorskom režimu, a neki od njih su čak i umrli u zatvoru.

Godine 2018. i 2021. počeli su svjedočiti Schiavoneovi najstariji sinovi Nicola i Walter, koji su također bili u zatvoru. Prema mišljenju stručnjaka, Schiavone bi mogao svjedočiti o odnosima organizovanog kriminala, političara i privrednika. Na primjer, njegov je klan bio uključen u ilegalno odlaganje velikih količina opasnog otpada oko Caserte, što je dovelo do povećane učestalosti raka u tom području.

"Hoće li u sklopu saradnje otkriti značajne informacije ili će se ponašati kao njegov sin, supruga (i drugi bivši šefovi) koji su do sada otkrili vrlo malo?", komentirao je novinar i autor Roberto Saviano, koji je napisao niz knjiga o organizovanom kriminalu oko Napulja.

Talijanski novinari još nemaju detaljnijih informacija o izjavama jer su se odvijale u tajnosti.