{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čuvar iz Aušvica priznao moralnu krivnju: Gledao sam masovna ubistva, ali nisam ubijao

21.4.2015. u 13:58
3
50
Čuvar iz Aušvica priznao moralnu krivnju: Gledao sam masovna ubistva, ali nisam ubijao
3
Bivši nacistički čuvar Oskar Groening, poznat kao "Knjigovođa Aušvica", priznao je moralnu krivnju na početku suđenja za učešće u ubistvu najmanje 300.000 Jevreja u ovom koncetracionom logoru.
Oskar Groening (Foto: AFP)
Oskar Groening (Foto: AFP)


Opisao je svoju ulogu kao brojača novca zaplijenjenog od novih zarobljenika te kako je bio svjedok masovnim ubistvima, ali je negirao da je imao direktnu ulogu u genocidu.

Ukoliko ovaj 93-godišnjak bude proglašen krivim, mogao bi dobiti 15 godina zatvora.

"Molim za oprost. Dijelim moralnu krivicu, ali da li sam kriv prema zakonu o kriminalu to je na vama da odlučite", kazao je Groening sudiji.

Očekuje se da će ovo biti posljednje suđenje za nacističke ratne zločine.

"Vido sam gasne komore. Vidio sam krematorij. Bio sam na rampi kada je selekcija za gasnu komoru izvršena", kazao je.

Groening je počeo raditi u Aušvicu kada je imao 21 godinu. Sve vrijeme tvrdi kako njegova uloga čuvara nije krivično djelo.

"Ako je opisujete kao krivično djelo onda sam kriv, ali ne svojom voljom. Pravno govoreći ja sam nevin", rekao je za Der Spiegel još 2005. godine.Radio je u Aušvicu od maja do juna 1944. godine kada je 425.000 Jevreja iz Mađarske dovedeno i najmanje ih je 300.000 odmah ubijeno gasom.

Optužnica protiv njega podignuta je 1980-ih godina, ali je odbačena zbog nedostatka dokaza o njegovom ličnom učešću u zločinu. No, podignuta je ponovo jer tužilaštvo vjeruje kako bi sama činjenica što je radio u logoru mogla dovesti do osude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: