Za bolje sutra
0

Čuvanje matičnih ćelija za građane Japana

Sarajevo-x.com
Jedan od načina na koji je moguće pružiti pomoć Japanu koji je pogođen nuklearnom krizom prouzrokovanom zemljotresima, svakako je i pohranjivanje matičnih ćelija. Cryo-Save, vodeća međunarodna i evropska porodična banka matičnih ćelija, među prvima je ponudila svoju pomoć. Obezbijedit će čuvanje autologne (sopstvene) adultne matične ćelije za građane Japana, za koje se sumnja da su bili izloženi radijaciji.

Japan nastoji da sačuva matične ćelije radnika spasilaca koji su vjerovatno izloženi visokom nivou radijacije u nuklearnoj elektrani Fukushima jer su najnovije naučne studije pokazale da su matične ćelije u mogućnosti da obnove štetu prouzrokovanu izloženosti visokom stepenu radijacije.

Japan strahuje da neće imati dovoljno kapaciteta za čuvanje matičnih ćelija i traži pomoć. U isto vrijeme, ovim se pokreće pitanje da li ova preventivna mjera koja potencijalno može spasiti život treba da bude dostupna svim radnicima zaposlenim u nuklearnim elektranama.

Stručnjak za matične ćelije, professor Schroyens, pomoćnik direktora Odjela za hematologiju Univerzitetske bolnice u Antverpenu (UZA), potvrdio je značaj pohranjivanja matičnih ćelija ljudi koji su bili izloženi visokom nivou radijacije, obajšnjavajući da “velika zračenja uništavaju koštanu srž, koja je odgovorna za proizvodnju ćelija krvi".

"Ovo gotovo u potpunosti uništava imuni sistem žrtve. Pohranjivanje i čuvanje zdravih matičnih ćelija može spasiti živote", kazao je profesor.

Cryo-Save želi pružiti Japanu pomoć na način da pohrani matične ćelije članovima tima koji rade na Fukushimi i koji su izloženi velikoj radijaciji.

Arnoud van Tulder, generalni direktor Cryo-Savea kaže: “Ova katastrofa u Fukushimi pokazuje kojem su riziku izloženi radnici u nuklearnim elektranama. U slučaju nuklearnih katastrofa, oni su jedini koji mogu pružiti pomoć. Nije luksuz prikupiti i preventivno sačuvati matične ćelije ovih ljudi. Za evropske vlade ovo je također prilika da razgovaraju sa nadležnim ljudima o preduzivanju preventivnih mjera koje mogu spasiti živote radnika u 143 nuklearne elektrane u Evropi. Cryo-Save je zahvaljujući svojoj prisutnosti u Evropi i Aziji u dobroj poziciji da pomogne vladama u rješavanju ovih pitanja.”

Vođeni međunarodnom poslovnom strategijom, Cryo-Save je danas prisutan u preko 40 zemalja na tri kontinenta, sa modernom i naprednim laboratorijama i prostorijama za uskladištenje matičnih ćelija u Belgiji, Njemačkoj, Dubaiju, Indiji i Francuskoj.