Svijet
0

Cunami došao do Kurilskih otoka

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naložio je odgovarajućim službama da postupaju maksimalno koordinirano i brzo povodom prijetnje cunamija na ruskom Dalekom istoku nakon snažnog potresa u Japanu, u petak, a akciju će kontrolirati ministar za vanredne situacije i civilnu obranu Sergej Šojgu, prenijele su ruske novinske agencije.

Te agencije istovremeno javljaju da su valovi cunamija stigli do naselja na Kurilskim otocima.

"Objavljena je vanredna situacija i kod nas na Kurilima, u Sahalinskoj oblasti. Tamo, također, treba da budu donijete mjere za sprečavanje štete i pogibije ljudi ... Sada svi treba maksimalno da budu konsolidirani", rekao je Medvedev, prenijela je agencija RIA Novosti.

Agencija Itar-Tass navodi da je ruski predsjednik izrazio spremnost Rusije da pomogne Japanu u otklanjaju posljedica razornog potresa snage 8,9 stepeni i cunamija.

Ruska državna agencija izvještava da je prvi val cunamija stigao do Kurilskih otoka i Sahalina, značajno izgubivši na snazi. U obalnim područjima registrirani su valovi od pola do dva metra i nema nikakve štete, navodi Itar-Tass, dodajući da je prvi val došao do naselja Malo-Kurilsk.

Zbog prijetnje cunamija u Južnokurilskoj, Kurilskoj i Sjevernokurilskoj oblasti stanovništvo se evakuira na sigurnije lokacije, s nadmorskom visinom od 30 do 40 metara, saopćila je pres-služba Glavne oblasne uprave ruskog ministarstva za vanredne situacije.

Iz zone moguće poplave na Kurilima evakuirano je 11.000 ljudi, javila je RIA Novosti. Prema izvještaju te agencije, registrirani su valovi cunamija visine oko metar na južnokurilskim otocima Šikotan i Kunašir, na otoku Iturup od 10 centimetara.

Brodovi koji su ukotvljeni izlaze na otvoreno more, a stanovništvo se poziva da zadrži prisebnost i prati saopćenja.

Itar-Tass je iz Vladivostoka javio, pozivajući se na lokalne seizmologe, da se južnokurilskom otoku Kunašir osjetio potres u četiri navrata, snage do pet stepeni.