Svijet
5

Čudna otmica egipatskog aviona: Lažni prsluk sa eksplozivom, selfie sa otmičarem i nejasan motiv

Klix.ba
Seif El Din Mustafa je identificiran kao otmičar aviona EgyptAira koji je sa originalne rute iz Aleksandrije za Kairo preusmjeren na Kipar.

Nakon slijetanja na aerodrom u Larnaci uslijedila je višesatna drama koja je okončana nešto prije 14:00 sati po našem vremenu predajom otmičara i njegovim izlaskom iz aviona.

Od slijetanja do predaje otmičar je putnike i članove posade oslobađao u nekoliko navrata bez zvanično upućenog zahtjeva kiparskim vlastima. S druge strane, prema nezvaničnim informacijama, otmičar je zahtjevao stvari poput sastanka sa bivšom suprugom, azil u Kipru, ali i oslobađanje zatvorenika u Egiptu.

Niti jedan od navedenih zahtjeva nije potvrđen, ali su kiparske i egipatske vlade potvrdile kako otmičarev motiv nema veze sa terorizmom te da je u pitanju privatni razlog koji ga je ponukao na opasnu avanturu otmice aviona.

Razlozi se vjerovatno kriju i u papirima koje je otmičar izbacio iz aviona tokom pregovora na pisti aerodroma.

Prvo zvanično saopćenje vezano za otmičara tiče se njegovog prsluka koji je navodno sadržavao eksploziv. Kiparske snage sigurnosti javile su da je prsluk bio lažan što objašnjava misteriju o tome kako je navodne bombe uspio unijeti u avion.

Otmičar je imitaciju prsluka sa bombama najvjerovatnije napravio od oklopa za mobilne telefone.

Dok se čeka zvanični stav po pitanju razloga današnjeg incidenta koji je mnoge podsjetio na posljednje terorističke napade u Evropi i Aziji, na internetu se pojavljuju fotografije otmičara koje su načinjene u nedvojbeno opuštenoj atmosferi.

Na jednoj od fotografija nepoznati čovjek stoji pokraj osobe koja je identificirana kao Seif El Din Mustafa i smijući se pravi selfie.