Najgori dan
187

Crveno nebo prekrilo jugoistok Australije uslijed razornih požara

Dž. L.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nebo iznad većeg dijela jugoistočne Australije pocrvenjelo je uslijed razarajućih požara koji ne jenjavaju i prijete sve većem broju stanovništva.
Protekla 24 sata australski vatrogasci opisuju kao najgori dan u historiji.

Fotografije Pambule, grada u saveznoj državi Novi Južni Wales, prikazuju jezivi krajolik ispunjen dimom te napuštenim ulicama.

[TWITTER]1213651340053737473[/TWITTER]

Oko 30 kilometara južno, krvavo-crveno nebo prekrilo je grad Eden u kojem su stotine stanovnika svoje utočište tražili na plažama. U ovom području uništene su brojne kuće, a zvaničnici strahuju da bi moglo biti i smrtnih slučajeva.

Društvenim mrežama kruže fotografije i video snimci crvenog neba iznad Australije koje izgleda apokaliptično.

[TWITTER]1213636981009174528[/TWITTER]

U cijeloj državi aktivno je 146 požara, a 65 ih se gotovo ne može zaustaviti, saopćila je vatrogasna služba NSW Rural Fire Service (NSWRFS).

Oko 2.700 vatrogasaca borilo se i danas na požarištima, dok je brojna imovina uništena na jugoistoku zemlje. Jedan muškarac preminuo je od zastoja srca dok se borio s vatrom koja je zaprijetila kući njegovog prijatelja. On je 24. osoba po redu koja je umrla uslijed ovih požara.

S druge strane, četiri vatrogasca hospitalizirana su zbog udisanja dima, iscrpljenosti i opekotina ruku.

Međutim, uslovi bi se mogli ponovo pogoršati narednih dana.

Australija je u međuvremenu otkazala sve letove do i iz glavnog grada Canberre zbog dima i opasnih vremenskih prilika. Jedan putnik danas je iz aviona uočio ogromne oblake prouzrokovane požarima. Riječ je o pirokumulonimbusnim oblacima koji se formiraju kada se uzdigne vrući zrak s tla prema nebu, pojašnjavaju meteorolozi CNN-a. Zrak se hladi i kondenzira prilikom uspinjanja, uzrokujući stvaranje oblaka.

Uslijed teških požara, Victoria je proglasila stanje katastrofe, što se nije desilo od 2009. godine i najsmrtonosnije katastrofe u ovoj državi kada su zbog toplotnog vala poginule 173 osobe i povrijeđeno još 500 ljudi.

Novi Južni Wales proglasio je vanredno stanje, ali bi se mogao podići stepen upozorenja nakon još jedne teške noći vatrogasaca i stanovnika.

Australski premijer Scott Morrison, koji se suočio s kritikama jer je bio na odmoru na Havajima tokom požara, kazao je da vlasti provode najznačajnije i sveobuhvatne mjere kako bi zaštitili stanovnike.