Nema kraja požarima
69

Nevjerovatna fotografija prikazuje australski ratni brod u sablasnom dimu

Dž. L.
Foto: Kraljevska mornarica Australije
Foto: Kraljevska mornarica Australije
Brod Kraljevske australijske mornarice, HMAS Choules, može prevoziti 32 tenka i do 700 vojnika, ali proteklih dana njegova najveća svrha je spašavanje Australaca koji bježe pred historijskim razarajućim požarima.

Kraljevska mornarica Australije objavila je fotografije evakuacije građana iz malog obalnog grada Mallacoota, na jugoistoku Australije, koji je bio okružen plamenom.

Jedna posebno upečatljiva fotografija prikazuje impozantni HMAS Choules obavijen gustim dimom. Mornarica je dobila zahtjev za evakuaciju stanovnika i turista Mallacoote malo prije nove godine i brzo je odgovorila doplovivši sa dva velika plovila.

"Kada je poziv stigao u kasno popodne prije novogodišnje noći, brodske kompanije rado su pristupile izazovu. Oba broda bila su u gradu za manje od 17 sati," rekao je Scott Houlihan, zapovjednik Choulesa .

Darren Chester, član australijskog Predstavničkog doma, misiju je na Twitteru nazvao "neviđenim masovnim preseljenjem civila iz Mallacoote".

Podsjećamo, Australija se proteklih dana bori sa razarajućim požarima kojima se ne nazire kraj, a nastaju uslijed izuzetno visokih temperatura i jakog vjetra. Ljudi širom istoka zemlje napustili su svoje domove i bježe na druge krajeve kako bi spasili svoje živote i barem nešto od imovine što su uspjeli ponijeti sa sobom.

Prema nedavnim izvještajima, požari su progutali više od 480 miliona životinja. Klokani su imali najviše šanse za preživljavanje jer su veliki i brzi, dok se strahuje da su mnoge vrste izumrle u ovim požarima.