Svijet
0

Crvenkovski: Makedonija će priznati nezavisnost Kosova, ako to urade Bruxelles i Washington

FENA
Branko Crvenkovski
Branko Crvenkovski
Predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski izjavio je da će u slučaju izostanka rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu, Makedonija priznati nezavisnost ako to urade Bruxelles i Washington, prenosi Radio Slobodna Evropa.

" Najbolje rješenje bilo bi da Vijeće sigurnosti donese rezoluciju o Kosovu. To bi olakšalo donošenje odluka u pojedinim državama. Takvom rezolucijom stvorio bi se i pravni okvir za produženje međunarodnog prisustva na Kosovu, kako u vojnom tako i u civilnom pogledu. To je veoma važno za Mekedoniju jer su međunarodne snage garant da će situacija na Kosovu biti pod kontrolom i da se neće dozvoliti da kriminal uzme maha. Ukoliko, iz bilo kog razloga, u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija ne bude donesena rezolucija, onda će Makedonija, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i NATO paktu, pri donošenju vlastite odluke uzeti u obzir zajedničku politiku svih struktura. Da budem otvoren. Ako politika Washingtona i Bruxellesa i drugih glavnih evropskih centara bude da se pristupi unilateralnom priznanju Kosova, Makedonija će biti dio tog procesa", kazao je predsjednik Makedonije Branko Crvenkovski u intervju Radiju Slobodna Evropa.

Na pitanje da li Makedonija time riskira pogoršanje odnosa sa Srbijom, Branko Crvenkovski je odgovorio sa da, jer je, kako kaže, bilo je prijetnji i prije nakon izbora. Međutim ako Srbija odluči da pogorša odnose sa svakom zemljom koja prizna Kosovo, ona riskira izolaciju i onda je to problem Srbije, a ne Makedonije, zaključio je predsjednik Crvenkovski.