Imao problem sa senzorom
131

Čovjeka u Južnoj Koreji ubio robot, nije ga razlikovao od kutija hrane

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čovjeka je nasmrt zgnječio robot u Južnoj Koreji nakon što ga nije razlikovao od kutija hrane s kojima je rukovao, navodi se u izvještajima. Incident se dogodio kada je muškarac, zaposlenik kompanije za robotiku u 40-im godinama, pregledavao robota.

Robotska ruka, koja nije prepoznala čovjeka, zgrabila ga je kao kutiju povrća i gurnula njegovo tijelo o pokretnu traku, smrskavši mu lice i grudi, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap. Poslat je u bolnicu, ali je kasnije preminuo.

Prema Yonhapu, robot je bio odgovoran za podizanje kutija paprika i njihovo prebacivanje na palete. Čovjek je provjeravao rad senzora robota prije njegovog probnog rada u fabrici za sortiranje paprike u provinciji Južni Gyeongsang, zakazanog za 8. novembar, dodaje agencija, citirajući policiju, piše BBC.

Test je prvobitno bio planiran za 6. novembar, ali je odložen za dva dana zbog problema sa senzorom robota. Čovjek, radnik kompanije koja je proizvela robotsku ruku, provjeravao je u srijedu kasno u noć mašinu.

U izjavi nakon incidenta, zvaničnik iz poljoprivrednog kompleksa Donggoseong Export, koji je vlasnik fabrike, pozvao je na uspostavljanje "preciznog i sigurnog" sistema.

U martu, muškarac iz Južne Koreje u svojim 50-im godinama zadobio je ozbiljne povrede nakon što ga je zarobio robot dok je radio u fabrici za proizvodnju automobilskih dijelova.