Velika akcija
75

Cosa Nostra naoružana kao vojska: Italijanska policija uhapsila 55 osoba zbog članstva u mafiji

B. H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Talijanska policija uhitila je 55 osoba osumnjičenih za povezanost sa sicilijanskom mafijom u sklopu operacije protiv organiziranog kriminala. Optuženi su za iznudu, trgovinu drogom i posjedovanje oružja.

Italijanska policija je provela racije uglavnom oko sicilijanskog grada Caltanissetta, ali i u drugim dijelovima Italije. U opsežnoj akciji učestvovalo je oko 500 policajaca.

"Današnja operacija veoma je važna ne samo s gledišta količine, već i kvalitete", rekao je novinarima Salvatore De Luca iz ureda tužitelja u Caltanissetteu.

Najpoznatija i najaktivnija sicilijanska mafija je Cosa Nostra. No, na ovom talijanskom otoku djeluje i nekoliko manjih kriminalnih skupina, poput Stidde.

Operacija talijanske policije bila je usmjerena na sicilijanski grad Gela, gdje su dvije velike mafijaške porodice udružile snage sa Stiddom kako bi zajednički organizirale trgovinu drogom.

Navodno su te porodice nezakonito stečenim sredstvima izgradile nekoliko staklenika za uzgoj marihuane. Droga je kasnije prodana u tom području ili zamijenjena s kalabrijskom mafijom Ndrangheta za kokain.

De Luca je, međutim, rekao da je najviše zabrinjavalo oružje koje su osumnjičenici posjedovali.

"Rezultat je da Cosa Nostra, koja vodi posao, dila drogu, ima znatan arsenal oružja i spremna je ubijati kako bi pokazala svoju moć", izjavio je De Luca.