Nova vlada
5

Conte ostaje premijer Italije, Pet zvijezda i Demokratska stranka u koaliciji

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Italijanski premijer Giuseppe Conte na putu je da zadrži svoj posao kada su pokret Pet zvijezda (M5S) i Demokratska stranka podržali njegovo ponovno imenovanje nakon koalicijskog sporazuma postignutog u srijedu.

Conte je pozvan na sastanak s predsjednikom Sergiom Mattarellom u 9:30 sati u četvrtak. To se uveliko očekivalo kao rezultat koalicijskog dogovora na osnovu koga bi on predvodio novu vladu.

Demokratska stranka lijevog centra i populistički pokret Pet zvijezda pregovarali su o formiranju nove vlade kako bi se izbjegli prijevremeni izbori na kojima je čelnik ekstremne desnice Matteo Salvini bio veliki favorit.

"Danas smo poručili predsjedniku Republike da postoji politički sporazum s Demokratskom strankom da Giuseppeu Conteu ponovo bude pružen premijerski mandat", izjavio je čelnik M5S Luigi Di Maio.

Conte, 55-godišnji profesor prava, nije imao nikakvog političkog iskustva prije nego što je predvodio koalicijsku vladu Pet zvijezda Luigi Di Maia i Salvinijeve Lige. On nema nikakvih javnih stranačkih afiniteta, ali se smatra bliskim M5S.

Kao mandatar za premijera, Conte će imati nekoliko dana da konsolidira pakt M5S i Demokratske stranke, da sastavi listu ministara i o njoj izvijesti Mattarellu i položi zakletvu. On je trenutno vršilac dužnosti premijera nakon što je podnio ostavku u ovom mjesecu.

Uprkos dogovoru oko premijera, M5S i Demokrati još nisu odobrili formiranje koalicije. Di Maio je izjavio da je prioritet sastavljanje nove izvršne vlasti koja je još temom rasprava.

"Samo nakon jasnog definiranja tih ciljeva, trebali bismo raditi zajednički i odlučiti koga ćemo pozvati da provodi dogovorenu politiku", kazao je.

Očekuje se da nova vlada bude više proevropski nastrojena i da zauzme umjereniji stav prema migraciji od prethodne, u kojoj je Salvini imao značajan uticaj.

Salvini je izazvao krizu vlade u ovom mjesecu okončavajući 14-mjesečnu nelagodnu koaliciju s M5S i pozivajući na nove izbore. Nedavne ankete javnosti ukazuju da je taj potez u izvjesnoj mjeri naškodio njegovoj popularnosti.

Obraćajući se svojoj stranci prije sastanka s Mattarellom, čelnik Demokrata Nicola Zingaretti izjavio kako je došlo vrijeme da se okonča "sezona mržnje, žaljenja, lukavstava i sebičnosti".

Di Maio je, ipak, izjavio da ne žali zbog svog savezništva s Salvinijem.

"Ne mogu poreći naš zajednički rad u ovih 14 mjeseci", kazao je.

Takvi oprečni stavovi stavljaju u prvi plan poteškoće u okupljanju M5S i Demokrata, dvoje bivših ogorčenih saveznika koji se sada nadmudruju oko pozicija u vladi. Demokrati pozivaju da novu vladu karakterizira "diskontinuitet" od prethodne, prenosi dpa.