Bivši advokat
3

Cohen priznao da je "ušutkivao" Trumpove ljubavnice prije predsjedničkih izbora

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Michael Cohen, bivši advokat Donalda Trumpa, priznao je krivicu pred sudom u New Yorku zbog kršenja zakona o finansiranju predizborne kampanje. Riječ je o optužbi da je učestvovao u "kupovini šutnje" žena koje su s Donaldom Trumpom imale vanbračne afere.

Cohen sada tvrdi da je sve uradio po direktivi "kandidata", odnosno današnjeg predsjednika SAD-a, a u cilju utjecaja na ishod predsjedničkih izbora 2016.

Priznanje je povezano sa slučajem plaćanja navodnih Trumpovih ljubavnica u zamjenu za šutnju, prenosi BBC. Cohen je priznao da je po "direktivi kandidata" 2016. pokušao ušutkati bivšu Playboyevu zečicu Karen McDougal koja je tvrdila da je imala aferu s Trumpom te da je u isto vrijeme na račun porno glumice Stormy Daniels uplatio 130.000 dolara također u svrhu kupovine šutnje u vezi s vanbračnim aktivnostima.

Takvo trošenje novca prije izbora smatra se nezakonitim utjecanjem na ishod izbora.

Američki predsjednik još uvijek nije komentarisao Cohenovo priznanje i tvrdnju. Trump je u maju priznao da je Cohenu refundirao sredstva uplaćena jednoj ženi, mada je isprva negirao bilo kakvo plaćanje.

Cohen je priznao ukupno osam tačaka optužnice, uključujući utaju poreza i prevaru, a priznanje je dio veće nagodbe s tužiteljima.