Svijet
0

Clintonova protiv brzog povlačenja iz Afganistana

FENA
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Američki državni sekretar Hillary Clinton izjavila je u četvrtak da je protiv brzog povlačenja međunarodnih snaga iz Afganistana i prebacivanja pitanja sigurnosti na Afganistance, uz ocjenu da bi to mogli iskoristiti talibani.

Obraćajući se ministrima vanjskih poslova zemalja NATO-a, uključenih u Međunarodne sigurnosne snage u Afganistanu (ISAIF) u Berlinu, Clintonova je pozdravila "herojske žrtve ISAF-a" i potvrdila da je juli datum koji je odredio američki predsjednik Barack Obama za početak povlačenja američkih trupa iz te zemlje.

"Mi treba osigurati da te žrtve nisu bile uzaludne, preuzimanjem političke ekspeditivnosti", rekla je Clintonova i dodala da pripadnici ISAIF-a moraju manje brinuti o tome koliko brzo će moći otići, a više o tome koliko mogu pomoći afganistanskom narodu.

AFP podsjeća da je Obama obećao da će u julu početi povlačenje američkih vojnika iz Afganistana, gdje se sada nalazi oko 100.000 vojnika, što je trostruko više nego što je bilo kada je američki predsjednik ušao u Bijelu kuću 2009. godine.