{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Clintonova globalna inicijativa primila 2,5 milijardi dolara donacija

F
22.9.2010. u 10:54
0
1
Clintonova globalna inicijativa primila 2,5 milijardi dolara donacija
0
Clintonova globalna inicijativa primila 2,5 milijardi dolara donacija
Bill Clinton (Foto: Reuters)
Bivši američki predsjednik Bill Clinton u utorak je na godišnjem sastanku svoje Globalne inicijative (CGI) u New Yorku objavio da je primio 246 garancija za donacije vrijedne više od 2,5 milijardi dolara, namijenjene ublažavanju siromaštva u zemljama u razvoju.
Clinton je kazao da na šestom godišnjem sastanku CGI sudjeluje 67 sadašnjih i bivših predsjednika i premijera, više od 600 poslovnih ljudi te a više od 500 čelnika nevladinih organizacija i filantropskih udruženja iz 90 zemalja svijeta.

Među obećanim donacijama na skupu CGI je i najava skupine "Americares" iz SAD-a da će izgraditi sigurno utočište za hiljadu adolescentica u potresu opustošenom Haitiju, kako bi ih se zaštitilo od seksualnog zlostavljanja. "To je ogroman posao", rekao je Clinton, koji je i posebni izaslanik UN-a za Haiti.

On je posebno apelirao za pomoć Haitiju, ističući da je u katastrofalnom potresu u januaru bez doma ostalo 47 posto njegovih stanovnika, a međunarodna zajednica je ukupno obećala oko 10 milijardi dolara pomoći u idućih 10 godina, što je oko 100 dolara po stanovniku godišnje.

Eric Schmidt, izvršni direktor tvrtke Google Inc, obećao je milion dolara pomoći Pakistanu, kako bi se oporavio od poplava koje su devastirale tu zemlju prošlog mjeseca. Clinton je predstavio više inicijativa i donatora za Pakistan, ističući da su poplava ugrozile 20 miliona njegovih građana.

Kompanija Proctor & Gamble Co. besplatno će podijeliti dvije milijarde paketa svoga proizvoda za filtriranje vode "Pur" u zemljama u razvoju, objavio je na pozornici njen predsjednik uprave Bob McDonald. "Mislimo da je dobar posao, kao i dobra filantropija", rekao je. Clinton je rekao da će ta donacija spasiti barem jedan život svakog sata.

Članovi CGI iz 90 zemalja svijeta, sa zajedničkom željom i sposobnošću da grade bolji svijet za našu djecu i unuke do danas su obećali 1.946 donacija, vrijednih 63 milijarde dolara, koje su poboljšale živote gotovo 300 miliona ljudi, rekao je Clinton.

On je u utorak objavio osnivanje 17 novih akcijskih odbora, koji će osigurati hitnu pomoć i trajna rješenja za katastrofama pogođene područja u Haitiju, Pakistanu i Meksičkom zaljevu, koji je ovoga ljeta zagađen s najvećom naftnom mrljom u historiji SAD-a.

Objavio je i osnivanje novog odbora CGI za rješavanje problema odlaganja otpada, ističući da bi zatvaranje otvorenih odlagališta otpada u gradovima te izgradnja pogona za reciklažu otpada bio najveći doprinos zaštiti okoliša u svijetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: