{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ni devet mjeseci nakon potresa ne stiže obećana pomoć

F
29.9.2010. u 11:34
0
0
Ni devet mjeseci nakon potresa ne stiže obećana pomoć
0
Ni devet mjeseci nakon potresa ne stiže obećana pomoć
Foto: AFP
Gotovo devet mjeseci nakon katastrofalnog potresa, više od milion Haićana još uvijek živi na ulicama među hrpama ruševina, a jedan od razloga je što iz SAD-a nije stigao niti jedan cent od obećanih 1,15 milijardi dolara za obnovu.
Novac za obnovu u ovoj godini, u martu je obećala američka državna tajnica Hillary Clinton. SAD su već potrošile više od 1,1 milijardu dolara za humanitarnu pomoć poslije potresa, ali bez dugoročnih sredstava, rekonstrukcija porušenog glavnog Port-au-Princea ne može početi.

Samo sedmicu prije završetka fiskalne 2010. godine u SAD-u, novac je još uvijek vezan u Washingtonu. Krivci su birokracija, dezorganizacija i nedostatak hitnosti, doznaje Associated Press (AP) u razgovorima s dužnosnicima u State Departmentu, senatskom Odboru za vanjske poslove, Bijeloj kući i u Uredu UN-ovog posebnog izaslanika za Haiti Billa Clintona, bivšeg predsjednika SAD-a. Jedan senator je blokirao ključno odobrenje zakona, zbog stavka o potrošnji pet miliona dolara za koji kaže da je rasipanje državnog novca.

U međuvremenu je smrtnost u Port-au-Princeu u porastu, dok preživjeli od potresa žive bez skloništa ili hrane.

"U pitanju su uistinu ljudski životi, pa činjenica da ljudi troše više vremena upirući prstom nego da nađu rješenje, gotovo je nevjerojatna", rekao je John Simon, bivši američki ambasador pri Afričkoj uniji, koji je sada saradnik Centra za globalni razvoj iz Washingtona.

Haiti ne dobija puno ni od drugih donatora. Pedesetak drugih zemalja i organizacija obećalo je ukupno 8,75 milijardi dolara za obnovu, ali je na Haiti do sada stiglo samo 686 miliona dolara, manje od 15 posto od ukupno obećanog za razdoblje 2010-11.

Nedostatak sredstava gotovo je zaustavio radove CHF Internationala, primarno od SAD-a finansirane grupe kojoj je povjereno uklanjanje šute i izgradnja privremenih skloništa. Samo dva posto šute je očišćeno a izgrađeno je 13.000 privremenih skloništa, manje od 10 posto od planiranog broja. CHF International potražuje od američke vlade 16,5 miliona dolara za uklanjanje više od 21 milion prostornih metara šute i izgradnju više od 4.000 privremenih kuća od drveta i metala.

Prošle sedmice je zaustavljanje radova urodilo tragičnim posljedicama. U petak je oluja uništila oko 8.000 cerada, šatora i šupa u glavnom gradu, te usmrtila najmanje šest osoba, uključujući dvoje djece. Sve više prijeti i izbijanje nasilja, dok zemljoposjednici prijete deložacijom cijelih kampova.

Kada je potres pogodio Haiti, SAD je poslao vojsku, spasioce, radnike i potrošni materijal za devastirani glavni grad Port-au-Prince. Predsjednik SAD-a Barack Obama zatražio je 24. marta, od Kongresa 2,8 milijardi dolara za hitnu pomoć Haitiju, od čega je oko pola novca već potrošeno od strane USAID-a, ministarstva odbrane i drugih. Dodatnih 212 miliona dolara bio je za otpis haićanskog duga.

U srcu je zahtjev za 1,15 milijardi dolara za nove fondove za obnovu. AP je utvrdio da je 874 miliona dolara sredstava koje su obećale druge zemlje na donatorskoj konferenciji bio novac koji je već obećan Haitiju za radove ili pomoć prije potresa. Dodatnih 1,13 miliona dolara nije se nikada ni namjeravalo poslati, to je bio oprost duga. Ukupno 184 miliona dolara su krediti vladi Haitija, a ne pomoć.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: