Šokirao je snimak iz Afganistana
0

Clinton: Užasnuta sam ponašanjem marinaca

SRNA
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Američka državna sekretarka HIllary Clinton izrazila je "apsolutnu užasnutost" ponašanjem američkih marinaca koji su urinirali po kravavim leševima talibanskih boraca u Afganistanu.

"Želim da izrazim moju apsolutnu užasnutost ponašanjem marinaca, koje inače veoma cijenim i divim im se", rekla je Clintonova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa alžirskim šefom diplomatije Mouradom Medelcijem u Washingtonu.

Clintonova je dodala da je "užasno ponašanje" prikazano na snimku "potpuno u neskladu sa američkim vrijednostima, sa standardima koji se očekuju od američkog vojnog osoblja".

Na snimku od 40 sekundi, koji je postavljen na YouTubeu i drugim internetskim stranicama, vide se četiri vojnika kako uriniraju iznad tri leša, ne krijući genitalije i čuje se kako se smiju i rugaju. Jedno od tijela na zemlji prekriveno je krvlju.

Prema pisanju američkih medija, marinci prikazani na snimku su pripadnici snajperske jedinice koja je bila raspoređena u provinciji Helmand od početka 2011. do augusta iste godine.

Oko 20.000 marinaca raspoređeno je u Afganistanu, većinom u provincijama Kandahar i Helmand na jugu zemlje.  SAD i njene saveznice imaju 130.000 vojnika koji se bore protiv talibana u Afganistanu.