Otvorena istraga
0

VIDEO / Američki marinci urinirali po tijelima mrtvih talibana

SRNA
Američka vojska otvorila je istragu povodom videosnimka na kome se vidi grupa marinaca kako urinira na mrtve talibanske borce.

Na snimku se vide četverica muškaraca u vojnim uniformama kako uriniraju na tri beživotna tijela muškaraca. U pozadini se čuje glas muškarca koji kaže "lijep dan, druškane". Muškarci koji leže imaju smeđu boju kože, bosonogi su i jedan je prekriveni krvlju i nisu u iniformi.

 Porijeklo videosnimka nije poznato, niti ko ga je postavio na Internet.  Čini se da su marinci svjesni da ih snimaju, navodi BBC.

Portparol Pentagona kapetan John Kirby rekao je da su oni duboko uznemireni ovim videosnimkom. 

"Ko god da je i bez obzira na okolnosti koje ćemo saznati tokom istrage, riječ je o šokantnom ponašanju koje je neprihvatljivo za jednog vojnika", rekao je Kirby.

Štab marinskog korpusa u Pentagonu saopštio je da to što je prikazano na snimku nije u skladu sa suštinskim vrijednostima i ne ukazuju na karakter marinaca. "Cijeli slučaj bit će temeljito istražen", naveo je Kirby.

Video snimak je objavljen na internetu ali još nije verifikovan.
Vijeće za američko-islamske odnose saopštio je da je video snimak pokazao ponašanje koje apsolutno neprihvatljivo za američke vojnike.

"Ovo je za svaku osudu i gađenje, potpuno je nemoralno. Nijedna vojska ovim se ne bi ponosila i mislim najmanje od svih američka vojska", rekao je portparol Vijeća Ibrahim Hooper mreži BBC.

"To je neprilično za bilo koju vojsku na svijetu i predstavlja kršenje međunarodnih propisa rata, osim što predstavlja kršenje američkog zakona o vojsci", rekao je Hooper.

On je dodao da je Vijeće uputilo pismo sekretaru odbrane Lionu Paneti zahtijevajući "hitnu i temeljitu istragu".

SAD ima oko 20.000 marinaca raspoređenih u Afganistanu, većinom u provincijama Kandahar i Helmand. Oko 90.000 američkih vojnika raspoređeno je u Afganistanu. SAD i njeni partneri u Afganistanu rekli su da planiraju da predaju bezbjednost Afganistanu i povuku borbene trupe do kraja 2014.