Svijet
0

Clinton usredotočena na Zapadnu Virdžiniju, Obama na duel s McCainom

FENA
Foto: AFP/Getty Images
Foto: AFP/Getty Images
Senatorica Hillary Clinton usredotočena je na današnje izbore u Zapadnoj Virdžiniji, gdje joj ankete daju veliku prednost, dok njezin suparnik Barak Obama, uvjeren da je mnogo bliži predsjedničkoj nominaciji stranke, oštricu predizborne kampanje okreće prema republikanskom kandidatu Johnu McCainu.

Nekoliko anketa u ruralnoj Zapadnoj Virdžiniji ukazuje da Clinton vodi sa čak 40 procenata razlike. Demografski, u Zapadnoj Virdžinijiji većina su bijelci i radnička klasa, birači koji standardno glasaju za senatoricu iz New Yorka.

Pred njom je težak izazov osvajanja nominacije, ali ona ne odustaje ohrabrena pismima podrške poput ovog, koje citira Glas Amerike: "Moja omiljena poruka stigla je od gospođe Angele koja kaže – budi jaka, jer nije gotovo dok to ne kaže dama u pantalonama."

Kampanja senatorice Clinton trenutno duguje 20 miliona dolara, ali i dalje njen izborni štab negira da ostaje u utrci ne bi li natjerala Obamu da je predloži za potpredsjednika.

Obama ju je u međuvremenu prestigao po broju takozvanih superdelegata – stranačkih funkcionera i izabranih činovnika koji će imati pravo glasa na konvenciji u Denveru ovog augusta.

Obama je posjetio Zapadnu Virdžiniju ali se nije mnogo trudio, jer ona nudi svega 28 delegatskih mjesta.

Kampanja senatora iz Ilinoja najavila je da će on naredne sedmice obići Mičigen i Floridu kako bi pridobio birače, jer zbog spora oko datuma primarnih izbora još nije izvjesno kako će i da li će delegati iz tih država biti na konvenciji.

Obamin glasnogovornik, međutim, kaže da će u središtu njegove turneje biti kritiziranje republikanca Johna McCaine koji, kako je rečeno, još nije suočen s ozbiljnijim izazovom demokrata.