Svijet
266

Clinton osvojila skoro tri miliona glasova više od Trumpa

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Donald Trump će sljedećeg mjeseca biti proglašen 45. predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država iako za svojom bivšom protukandidatkinjom kaska za gotovo tri miliona glasova.

Nakon što su rezultati američkih predsjedničkih izbora konačno certificirani, podaci govore kako je demokratska kandidatkinja osvojila 65.844.610 glasova ili 48,2 posto, dok je republikanac Donald Trump osvojio 62.979.636 glasova ili 46,1 posto. Razlika je ogromna - 2.864.974 glasa.

Drugi kandidati osvojili su ukupno 7.804.213 glasa ili 5,7 posto glasova.

Gledajući broj glasova, Clinton bi u većini drugih demokratskih država postala predsjednica, ali američki elektorski sistem ne broji ukupan broj glasova, nego zbirni broj elektora koji igraju ulogu nositelja glasova građana.

Svi elektori neke savezne države svoj glas daju pobjedniku u toj državi bez obzira na procentualni omjer pobjede.

Clinton je tako postala poražena kandidatkinja koja je osvojila najveću pozitivnu razliku u odnosu na pobjednika. Trump je pobijedio u onome što je zapravo najvažnije, a to su elektorski glasovi koji su konačno ispostavljeni 19. decembra, a iznose 304 naprema 227.

Clinton je tako ušla u historiju ispred Ala Gorea koji je na sličan način izgubio od Georgea Busha u predsjedničkim izborima 2000. godine.