Washington
0

Clinton kritizira Kinu dok traje dijalog između SAD-a i te zemlje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton kritizirala je stanje ljudskih prava u Kini, u vrijeme dok se u Washingtonu održava strateški i ekonomski dijalog dviju zemalja.

U intervjuu koji je danas objavio magazin "Atlantic", Clinton je ocijenila da je stanje ljudskih prava u Kini za žaljenje, i dodala da se pokazalo da je historija protiv onih vlada koje se opiru demokratiji.

Na početku dijaloga, u ponedheljak, ona je također, nešto odmjerenije, kritizirala stanje ljudskih prava. I SAD i Kina nastoje u susretima da istaknu generalno pozitivan napredak međusobnih odnosa.

Clinton se u intervjuu osvrnula na demokratske proteste protiv autokratskih režima na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Na pitanje da li se Kina plaši tih protesta, američka državna tajnica kaže: "Oni su zabrinuti i pokušavaju da zaustave historiju, što je uzaludan posao. Ali će je zadržavati što je duže moguće".

Zvanični Peking još nije reagirao na intervju Clintonove.

Na redovnoj konferenciji za štampu, portparol ministarstva vanjskih poslova Jijang Yu je izjavio da nijedna zemlja nije savršena u pogledu ljudskih prava i da ne postoje jednaka mjerila koja bi važila za sve zemlje.

Na kraju prvog dana dijaloga, predsjednik Barack Obama je primio zamjenika premijera Vanga Ćišana, koji predvodi kinesku delegaciju. Obama je tokom susreta istakao zalaganje za slobodu izražavanja i političke participacije.

On je također ohrabrio Kinu da primijeni politiku podrške balansiranog globalnog rasta i balansiranih bilateralnih ekonomskih odnosa.

SAD i dalje vrši pritisak na Kinu da poveća vrijednost svoje valute i omogući rast kamata na potrošačke kredite, što bi sve trebalo da ojača domaću potrošnju i smanji američki trgovinski deficit.