|

Clinton i Gates relativizirali Obamin datum povlačenja iz Afganistana

Clinton i Gates relativizirali Obamin datum povlačenja iz Afganistana
0
F
FENA
6.12.2009. u 19:04
0
komentara
0

dijeljenja
Clinton i Gates relativizirali Obamin datum povlačenja iz Afganistana Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u intervjuu za TV mrežu ABC, emitiranom u nedjelju, kako juli 2011., koji je predsjednik Barack Obama odredio kao rok za početak povlačenje američkih snaga iz Afganistana, nije "smrtno ozbiljan rok".
"Mi ne govorimo o izlaznoj strategiji ili o smrtno ozbiljnom roku. Ono o čemu govorimo je procjena da u januaru 2011. možemo početi s tranzicijom, odnosno predajom odgovornosti afganistanskim snagama", rekla je Clinton za emisiju "Meet the Press" ABC Newsa.

Ministar odbrane Robert Gates je kao gost u istom programu također relativizirao Obaminu najavu povlačenja iz Afganistana, objavljenu zajedno s odlukom o slanju 30.000 dodatnih vojnika, koja je izložena oštrim kritikama opozicionih republikanaca.

"Mi ne govorimo o naglom povlačenju, već o nečemu što će se odvijati kroz određeno razdoblje. Naši zapovjednici misle kako ta pojačanja pružaju mogućnost da se ostvare značajni dobici u smislu zaokreta u zamahu talibana, oduzimanja njihovog nadzora nad teritorijem i snižavanja njihovih sposobnosti", rekao je Gates.

Naglasio je kako u iduće dvije do četiri godine treba očekivali značajnu američku vojnu prisutnost u Afganistanu, te da početno povlačenje u julu 2011. može uključivati samo manji broj jedinica.

Gates je odbacio sugestije da je određivanje datuma za početak povlačenja ojačalo talibane iako je prije dva mjeseca izjavio kako da bi "spominjanje vremenskih granica i izlaznih strategija" u Afganistanu bilo "strateška pogreška".

Komentari Clinton i Gatesa izgledaju protuslovni u odnosu na izjavu glasnogovornika Bijele kuće Roberta Gibbsa da je juli 2011. "fiksni", nefleksibilan, datum za početak povlačenja američkih snaga.

Gates je rekao da će dodatne američke snage značiti više borbenog angažiranja i više gubitaka u prvo vrijeme. Na pitanja o sadašnjoj američkoj operaciji "Kobrin gnjev" u južnoj pokrajini Helmand, rekao je da se odvija jako dobro.

"To je jedan od razloga zbog kojeg su naši zapovjednici prilično uvjereni da se s prisutnošću marinaca već vide promjene u južnom Helmandu", rekao je.

Državna tajnica Clinton izrazila je sumnju da će čelnici talibana biti spremni odustati od nasilja. Kazala je kako je "jako skeptična" da će neki od talibanskih čelnika biti spremni "odbaciti Al Kaidu i nasilje" i prihvati afganistanski ustav. Podsjetila je da je SAD 2001., prije početka intervencije u Afganistanu, tražio od talibana da se odreknu Al Kaide i Osame bin Ladena, što su oni odbili, dodajući kako ne vidi zašto bi to danas učinili, prenijela je Hina.

Clinton i Gates govorili su za ABC News i o intenziviranju obuke afganistanskih snaga sigurnosti, što je jedan od ključnih elemenata Obamine nove strategije, odnosu prema afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju te pritisku pakistanske vojske na talibane u Pakistanu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.