Odgovor na prijetnju o ratu u Evropi
0

Clinton: Gaddafiju je bolje da ode s vlasti, nego da prijeti

Sarajevo-x.com
Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Hillary Clinton (Foto: Reuters)
Američka državna sekretarka Hillary Clinton još jednom je pozvala libijskog lidera Muammara Gaddafija da ode s vlasti. Tokom posjete Španiji istakla je da bi Gaddafiju bilo bolje da se brine za svoj narod nego da prijeti napadima na Evropu.

Gaddafi je jučer zaprijetio napadima ne Evropu, ukoliko NATO ne obustavi operaciju zračnih udara na Libiju.

Gaddafi je kazao da rat može lako prenijeti ne evropski kontinent, da njegova vojska može kao roj pčela ili skakavaca krenuti na Evropu, a tada bi "kuće i uredi i porodice postali legitimna meta".

Na ove prijetnje, Clinton je oštro reagovala, prenosi AP.

"Umjesto što prijeti, Gaddafiju bi bolje bilo da se brine za dobrobit svog naroda i o njihovim interesima, te ode s vlasti kako bi počeo proces demokratske tranzicije", kazala je.

Španska ministrica vanjskih poslova Trinidad Jimenez je također kazala da čine sve kako bi zaštitili libijski narod od Gaddafijevog nasilja.

Podsjetimo, libijski vođa je savjetovao NATO-u da prizemlji svoje avione i da razgovara sa libijskim narodom i odbacio nalog za hapšenje koji je izdao Međunarodni krivični sud po optužbama za zločine protiv čovječnosti.

U međuvremenu, NATO je saopćio da je pojačao bombardovanja na zapadu Libije i uništio pedesetak vojnih ciljeva u toku sedmice.