Bivši predsjednici SAD-a
293

Clinton, Bush i Obama spremni da javno prime vakcinu protiv koronavirusa

E. Sk.
Bivši američki predsjednici Bill Clinton, George W. Bush i Barack Obama voljni su da javno prime vakcinu protiv koronavirusa kako bi građane uvjerili u njenu sigurnost.

Clinton, Bush i Obama nadaju se da će ličnim primjerom Amerikancima najbolje pokazati da je vakcina sigurna i efikasna.

Šef Bushovog kabineta Freddy Ford izjavio je za CNN da je 43. predsjednik SAD-a već kontaktirao doktora Anthonyja Faucija i ostale stručnjake kako bi se uključio u kampanju promocije vakcine protiv koronavirusa.

"Prije nekoliko sedmica predsjednik Bush me zamolio da obavijestim doktora Faucija da, kada za to dođe vrijeme, želi da učini sve što može kako bi ohrabrio sugrađane da prime vakcinu. Važno je da ljudi znaju da je vakcina sigurna i dostupna najugroženijima. Tada će i predsjednik Bush stati u red i učinit će to pred kamerama", kazao je Ford.

I služba za odnose s javnošću Billa Clintona je potvrdila da je on spreman u javnosti primiti vakcinu protiv korone.

"Predsjednik Clinton definitivno će primiti vakcinu čim mu ona bude na raspolaganju i čim bude njegov red na osnovu utvrđenih prioriteta. Učinit će to javno, ako će na taj način podstaknuti Amerikance da urade isto", saopćila je njegova služba.

Također, Barack Obama u jednom je intervjuu rekao da vjeruje doktoru Fauciju ako kaže da je vakcina protiv koronavirusa sigurna.

"Potpuno vjerujem ljudima poput Faucija, s kojima sam radio i koje poznajem. Ako on kaže da je vakcina sigurna i efikasna protiv koronavirusa, apsolutno ću je primiti. Obećavam da ću to uraditi čim bude napravljena i za ljude koji nisu najizloženiji riziku", poručio je Obama.

Dodao je da će to uraditi javno ili čak sam snimiti kada je bude primao, sve kako bi pokazao ljudima da vjeruje naučnicima.