Svijet
4

Članstvo Turske u NATO-u nije upitno

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
NATO je danas saopštio da članstvo Turske u vojnom savezu "nije upitno" nakon nauspjelog vojnogudara u julu, poslije čega je Sjevernoatlantska alijansa naglasila svoj "vrlo jasan stav" o podršci Ankari.

"Članstvo Turske u NATO nije dovedeno u pitanje", rekla je portparol Alijanse Oana Lungescu u saopštenju izdatom u odgovoru na "spekulativne izvještaje koji su se pojavili u štampi".

Oana Lungescu je dodala da NATO računa na nastavak doprinosa Turske i da Ankara može da računa na solidarnost i podršku Alijanse, prenosi AFP.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je turski predsjednik Erdogan jučer bio u posjeti Rusiji, što je izazvalo spekulacije da bi bliske veze Ankare i Zapada mogle biti dovedene u opasnost.

Turska je druga najveća vojna sila u Sjevernoatlantskom savezu i predstavlja ključnog saveznika Zapada, koji se suočava sa previranjima na Bliskom istoku.

Erdogan je oštro kritikovao SAD i EU nedovoljnu podršku Ankari nakon krvavog puča.

Turskog predsjednika su također razljutila upozorenja da ne treba da podriva ljudska prava i demokratske norme u naknadnoj represiji kojom je obuhvaćeno nekoliko hiljada ljudi.

Oana Lungescu je podsjetila da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg telefonirao Erdoganu neposredno nakon neuspjelog puča i pritom "snažno osudio pokušaj udara i ponovio punu podršku turskim demokratskim institucijama".

"On je izrazio podršku izabranoj Vladi Turske i poštovanje zbog hrabrosti turskog naroda. On je takođe uputio izraze saučešća onima koji su izgubili živote tokom državnog udara", istakla je portparol NATO.