Prekršili pravila kartela
7

Članovi meksičkog kartela se izvinili za otmicu četvero Amerikanaca i dobrovoljno se predali policiji

S. Š.
Članovi kartela ostavili su pismo u kojem su obrazložili svoj postupak (Foto: EPA-EFE)
Članovi kartela ostavili su pismo u kojem su obrazložili svoj postupak (Foto: EPA-EFE)
Otcijepljena grupa meksičkog kartela, nazvana "Scorpions" izvinila se za otmicu četvorice američkih državljana prošle sedmice, ubivši njih dvojicu, i pritom se dobrovoljno predala policiji.
Na svojim naslovnim stranama, mnoge meksičke novine objavile su fotografiju na kojoj se vidi da pet muškaraca leže licem prema dolje, vezanih ruku i majica podignutih iznad glava.

Dalje se navodi da su te fotografije nastale kada je policija došla na lice mjesta, a nakon što su se članovi kartela predali.

Navodno je petorka grupe "Scorpions" ostavilo pismo u kojem su se izvinili stanovnicima Matamorosa, američkim žrtvama i njihovim porodicama te Meksikanki ubijenoj prošle sedmice kada je grupa pucala na bijeli kombi u kojem su putovali Amerikanci.

"Odlučili smo da predamo one koji su bili direktno uključeni i odgovorni za događaje", navodi se u pismu u kojem se navodi da je njih petoro (članovi kartela) "postupilo prema vlastitom donošenju odluka i nedostatku discipline".

U pismu se također navodi da su njih pet prekršili pravila kartela o "zaštiti života nevinih".

Najnovija dešavanja dolaze pošto su u Meksiku iznesene određene sumnje u početnu verziju događaja. Rečeno je da je grupa od četvero otputovala u Matamoros kako bi jedan od njih, Latavia McGee, bio podvrgnut estetskoj medicinskoj proceduri na jednoj klinici. Rečeno je da su je njena tri prijatelja pratila na sastanak, prenosi BBC.

Međutim, mediji su dalje izvijestili da su trojica od četvorice Amerikanaca osuđeni uglavnom za manje prekršaje u vezi s drogom - ali jedan je optužen za proizvodnju zabranjenih narkotika s namjerom da ih distribuira.