Istraga u toku
53

Četvero Amerikanaca otišlo na operaciju u Meksiko gdje su odmah oteti, dvoje nije preživjelo

L. H.
Snimak otmice Amerikanaca u Meksiku
Snimak otmice Amerikanaca u Meksiku
Dvoje od četvero američkih državljana koji su nestali nakon otmice u Meksiku prošle sedmice pronađeno je mrtvo, a dvoje je živo, saopćile su u utorak meksičke i američke vlasti.

Guverner Tamaulipasa Americo Villarreal rekao je da je jedan od preživjelih američkih državljana ranjen, a drugi nije.

Savezni i državni zvaničnici otpratili su dvoje preživjelih Amerikanaca do međunarodnog mosta na američko-meksičkoj granici, potvrdio je glavni državni tužilac u Tamaulipasu u današnjoj objavi.

Ranije je iz kancelarije glavnog tužitelja u Tamaulipasu, gdje su Amerikanci nestali u petak, objavljeno na Facebooku da su četvorica američkih državljana pronađena.

"Istraga i obavještajni rad nastavljaju se na hvatanju odgovornih", pisalo je u saopćenju.

Obojica preživjelih vraćena su u SAD, potvrdio je glasnogovornik State Departmenta Ned Price tokom brifinga za novinare. Zvaničnici su još uvijek "u procesu rada na vraćanju ostataka" dviju ubijenih žrtava, rekao je Price. Odbio je dati dodatne informacije o istrazi njihove otmice.

"Istraga je tek u ranim fazama", rekao je Price novinarima.

Amerikanci su prošle sedmice otputovali u Meksiko na operaciju zatezanja stomaka, a u petak su se našli u unakrsnoj vatri između dva kartela. Ubrzo nakon ulaska u Meksiko, Amerikanci su uhvaćeni usred borbi između rivalskih grupa kartela. Na društvenim mrežama se pojavila snimka na kojoj se vidi kako ih naoružani napadači ubacuju u stražnji dio kamioneta.

"Državljani SAD-a pronađeni su u ruralnom području istočno od Matamorosa, zvanom Ejido Longoreno", navodi državni zvaničnik koji je htio ostati anoniman jer za sada nije dozvoljeno govoriti o slučaju. Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je na konferenciji za novinare kazao da je jedan osumnjičenih u pritvoru. "Pronaći ćemo one koji su odgovorni i bit će kažnjeni", rekao je.

Predsjednik SAD-a Joe Biden također je upoznat sa situacijom, rekla je sekretarica Bijele kuće Karine Jean-Pierre na konferenciji za novinare.

"Ovakvi napadi su neprihvatljivi", rekla je Jean-Pierre novinarima. "Naše su misli s porodicama ovih osoba i spremni smo pružiti svu odgovarajuću konzularnu pomoć."