Svijet
0

Članice EU su znale za postojanje tajnih zatvora CIA-e

Sarajevo-x.com/FENA
Dick Marty
Dick Marty
Skoro dvije godine nakon što je prvi put objavljena informacija da CIA posjeduje tajne zatvore u Poljskoj i Rumuniji, ova priča dobila je svoj nastavak. U decembru 2005. godine, obje su države opovrgnule te tvrdnje. Dok švicarski senator Dick Marty, koji je zadužen za istragu ovog slučaja, tvrdi da ima dokaze o tajnim zatvorima CIA-e, Poljska i Ruminija i dalje negiraju postojanje takvih ustanova.

Prije skoro dvije godine, Dick Marty je u svom privremenom izvještaju rekao kako je prerano govoriti o tome je li neka evropska zemlja bila upletena u bilo kakvu protuzakonitu djelatnost. U izvještaju koji je objavljen danas, ovaj evropski istražitelj tvrdi kako posjeduje dokaz da su Rumunija i Poljska bile domaćini tajnih zatvora CIA-e na osnovu sporazuma postignutog poslije 11. septembra o progonu osumnjičenih za terorizam "velike vrijednosti" koje traže Sjedinjene Države.

U izvještaju koji je zvanično objavljen u petak, švicarski senator Dick Marty također je optužio Njemačku i Italiju zbog korištenja "državne tajnovitosti" kako bi opstruirale istrage globalne mreže tajnih transfera i pritvaranja, poznatih kao izručenja, javio je Reuters.

"Sada ima dovoljno dokaza da su tajni pritvorski centri kojima je upravljala CIA postojali u Evropi u periodu 2003-2005. godine, a posebno u Poljskoj i Rumuniji. Centrima je upravljala direktno i isključivo CIA", navodi Marty u izvještaju.

U izvještaju se navodi kako su američki obavještajni kontakti i ostali izvori potvrdili da su obje države "bile domaćini tajnim centrima na osnovu specijalnog programa CIA-e koji je uspostavila američka administracija nakon 11. septembra 2001. kako bi "ubila, zarobila ili uhapsila teroriste za koje se sumnja da imaju visoku vrijednost".

U svom drugom izvještaju o ilegalnim aktivnostima CIA-e u Evropi, švicarski senator navodi da su se razne saradnje, kako "javne" tako i "tajne", razvijale između SAD-a i njegovog saveznika NATO-a na temelju sporazuma zaključenog 4. oktobra 2001.

"Sporazum je mogao poslužiti i kao "platforma za bilateralne sporazume, prvenstveno tajne", ocijenio je Marty.

Među specifičnim mjerama posebno se ističu "dozvole za opća nadlijetanja američkih vojnih letova povezanih s operacijama protiv terorizma kao i isporuka "pomoći" državama koje su predmet terorističkih prijetnji.

Nakon objavljivanja izvještaja, Evropska komisija je pozvala države članice Evropske unije, optužene u petak u Vijeću Evrope za postojanje CIA-inih pritvorskih centara, da "pokrenu nepristrasne istrage" kako bi se odredili odgovorni

Ocijenivši izvještaj "vrlo ozbiljnim" s vrlo teškim tvrdnjama, Evropska komisija će uzeti da "proanalizira" ovaj izvještaj prije nego utvrdi da li ona tome namjerava dati politički ili pravni slijed, precizirao je Roscam Abbing, glasnogovornik povjerenika EU za pravosuđe.