Protivio se vakcinaciji
39

Član dinastije Kennedy izazvat će Bidena u utrci za predsjednika SAD-a

F. H.
Robert F Kennedy (Foto: Shutterstock)
Robert F Kennedy (Foto: Shutterstock)
Robert F Kennedy Jr podnio je dokumentaciju za izbore kako bi se kandidiovao za predsjednika SAD-a 2024. kao demokrat. Ovaj 69-godišnjak je sin ubijenog senatora Roberta F Kennedyja i nećak predsjednika Johna F Kennedyja.

Blagajnik kampanje odvjetnika za okoliš, John E Sullivan, potvrdio je prijavu u srijedu. Kennedy je otvoreni borac protiv vakcina. Instagram je uklonio njegov račun 2021. zbog "opetovanog dijeljenja opovrgnutih tvrdnji", saopćila je tvrtka.

Američki predsjednik Joe Biden nagovijestio je da će se kandidiovati za reizbor, iako još nije službeno objavio svoju kandidaturu.

Prethodno se očekivalo da će svoju kampanju pokrenuti početkom aprila, ali glavni saradnici kažu da se njegova vremenska linija pomaknula.

CBS News saopćio je da se očekuje da će on službeno najaviti kandidaturu početkom ljeta. Prošlog mjeseca, još jedna demokratkinja, Marianne Williamson, uskočila je u predsjedničku utrku.

U martu je gospodin Kennedy na Twitteru objavio da razmišlja o kandidaturi za predsjednika.

"Ako se kandidiram, moj glavni prioritet bit će prekinuti korumpiranu spregu između državne i korporativne moći koja je uništila našu ekonomiju razbila srednju klasu, zagadila naše krajolike i vode, otrovala našu djecu i lišila nas naših vrijednosti i sloboda," napisao je Kennedy tada.

Kennedy je rekao okupljenima u New Hampshireu u martu da je "prošao najveću prepreku", njegova supruga dala je zeleno svjetlo za utrku.

Kao suosnivač pravne kompanije za zaštitu okoline, Kennedy je dobio pohvale za kampanju o pitanjima kao što je čista voda, uključujući rad na čišćenju rijeke Hudson u New Yorku.

Ali njegovi stavovi protiv vakcina sežu godinama unazad i izazvali su snažnu reakciju, uključujući i od njegove porodice. Godine 2021. njegova sestra, Kerry Kennedy, nazvala ga je "vrlo opasnim" po tom pitanju.

U 2019. još tri člana porodice napisala su članak u novinskom izdanju Politico, osuđujući Kennedyjeva stajališta protiv vakcina.

Njegova sestra Kathleen Kennedy Townsend, brat Joseph P Kennedy II i nećakinja Maeve Kennedy McKean rekli su da su njegovi stavovi "tragično pogrešni" i da imaju "smrtonosne posljedice".

Godine 2022. Facebook i Instagram uklonili su račune grupe protiv vakcinacije koju je osnovao gospodin Kennedy, Children's Health Defense, zbog "opetovanog" kršenja pravila kompanije o medicinskim dezinformacijama.

Iako je Kennedyjev skepticizam prema vakcina poticao od vremena davno prije Covida, on je pronašao novu publiku tokom pandemije, kada su se prihodi Children's Health Defence udvostručili na 6,8 miliona dolara.

Kennedy je također objavio knjigu, The Real Anthony Fauci, u kojoj je optužio bivšeg američkog šefa odjela za zarazne bolesti za "historijski državni udar protiv zapadne demokratije".

Također se pozvao na nacističku Njemačku tokom govora protiv vakcina u Washingtonu, DC prošle godine. Kennedy ima poremećaj glasa, grčevitu disfoniju, koja utječe na mišiće u njegovoj glasovnoj kutiji.

Oženio se glumicom Cheryl Hines 2014. i živi u Los Angelesu u Kaliforniji.