{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cinično i sramotno ušutkivanje zahtjeva demokrata

F
11.9.2007. u 12:50
0
0
Cinično i sramotno ušutkivanje zahtjeva demokrata
0
Cinično i sramotno ušutkivanje zahtjeva demokrata
Foto: Reuters
Svjedočenje glavnoga američkog vojnog zapovjednika u Iraku generala Davida Petraeusa na Capitol Hillu u utorak je glavna tema izvještaja i analiza na vanjskopolitičkim stranicama londonske štampe.
"Treba poslušati generala Petraeusa", piše konzervativni The Times u uredničkom komentaru pozdravljajući zalaganje američkog zapovjednika da se broj američkih vojnika u Iraku održi na postojećem nivou.

Nova američka vojna strategija daje rezultate - Bagdad više nije ratna zona, sunitske plemenske vođe okreću leđa Al-Qaidi, samoubilačkih napada je znatno manje zbog lokalne saradnje s američkom vojskom, a hiljade regruta prijavljuju se u iračku vojsku, navodi uvodničar Timesa.

Ipak, pravo pitanje je, nastavlja list, hoće li ovakav razvoj pratiti i politička dinamika u Washingtonu?

Već devet mjeseci demokrati su opsjednuti utvrđivanjem roka za povlačenje, uz argument da će to navesti podijeljene iračke političare da uzajamno sarađuju, pri čemu su samo ohrabrili ekstremiste i vođe milicija u Iraku.

Insinuacije pojedinih među njima da Bijela kuća drži generala Petraeusa u svom džepu isključuje ih iz ozbiljne nacionalne debate - ludo je podmetati nogu jednoj potencijalno uspješnoj strategiji. Samo upornost donosi rezultate - hitanje ka izlazu značilo bi izdaju Iračana i principa, zaključuje Times.

Lijevo i liberalno orijentirani dnevnici u svojim redakcijskim komentarima u sasvim drugačijem tonu ocjenjuju svjedočenje generala Petraeusa.

Iznoseći više primjera prema kojima je pad nasilja spomenut u svjedočenju generala Petraeusa prije posljedica unutrašnjih iračkih prilika nego američke taktike, The Independent konstatira kako će generalova aktuelna zalaganja na kraju ipak uroditi nekim političkim plodom, ali ne u Bagdadu - već u Washingtonu.

Cilj Georgea W. Busha je, naime, da u Iraku zadrži značajan broj snaga sve do kraja svoga predsjedničkog mandata kako bi time dobio mogućnost da povlačenje, koje će potom neminovno uslijediti, pripiše kukavičluku i nesposobnosti nove administracije.

Time bi našao bar neku osnovu da pred licem historije brani svoj predsjednički učinak, nastavlja list.

Cilj povećanja broja američkih vojnika u Iraku nikada nije bila stabilizacija te zemlje: prvenstveno je riječ o jednome ciničnom i sramotnom ušutkivanju zahtjeva demokrata i nekih republikanaca da se utvrdi raspored za konačan odlazak iz Iraka, piše Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: