{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cinično i sramotno ušutkivanje zahtjeva demokrata

F
11.9.2007. u 12:50
0
0
Cinično i sramotno ušutkivanje zahtjeva demokrata
0
Cinično i sramotno ušutkivanje zahtjeva demokrata
Foto: Reuters
Svjedočenje glavnoga američkog vojnog zapovjednika u Iraku generala Davida Petraeusa na Capitol Hillu u utorak je glavna tema izvještaja i analiza na vanjskopolitičkim stranicama londonske štampe.
"Treba poslušati generala Petraeusa", piše konzervativni The Times u uredničkom komentaru pozdravljajući zalaganje američkog zapovjednika da se broj američkih vojnika u Iraku održi na postojećem nivou.

Nova američka vojna strategija daje rezultate - Bagdad više nije ratna zona, sunitske plemenske vođe okreću leđa Al-Qaidi, samoubilačkih napada je znatno manje zbog lokalne saradnje s američkom vojskom, a hiljade regruta prijavljuju se u iračku vojsku, navodi uvodničar Timesa.

Ipak, pravo pitanje je, nastavlja list, hoće li ovakav razvoj pratiti i politička dinamika u Washingtonu?

Već devet mjeseci demokrati su opsjednuti utvrđivanjem roka za povlačenje, uz argument da će to navesti podijeljene iračke političare da uzajamno sarađuju, pri čemu su samo ohrabrili ekstremiste i vođe milicija u Iraku.

Insinuacije pojedinih među njima da Bijela kuća drži generala Petraeusa u svom džepu isključuje ih iz ozbiljne nacionalne debate - ludo je podmetati nogu jednoj potencijalno uspješnoj strategiji. Samo upornost donosi rezultate - hitanje ka izlazu značilo bi izdaju Iračana i principa, zaključuje Times.

Lijevo i liberalno orijentirani dnevnici u svojim redakcijskim komentarima u sasvim drugačijem tonu ocjenjuju svjedočenje generala Petraeusa.

Iznoseći više primjera prema kojima je pad nasilja spomenut u svjedočenju generala Petraeusa prije posljedica unutrašnjih iračkih prilika nego američke taktike, The Independent konstatira kako će generalova aktuelna zalaganja na kraju ipak uroditi nekim političkim plodom, ali ne u Bagdadu - već u Washingtonu.

Cilj Georgea W. Busha je, naime, da u Iraku zadrži značajan broj snaga sve do kraja svoga predsjedničkog mandata kako bi time dobio mogućnost da povlačenje, koje će potom neminovno uslijediti, pripiše kukavičluku i nesposobnosti nove administracije.

Time bi našao bar neku osnovu da pred licem historije brani svoj predsjednički učinak, nastavlja list.

Cilj povećanja broja američkih vojnika u Iraku nikada nije bila stabilizacija te zemlje: prvenstveno je riječ o jednome ciničnom i sramotnom ušutkivanju zahtjeva demokrata i nekih republikanaca da se utvrdi raspored za konačan odlazak iz Iraka, piše Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: