Navijali i pjevali
0

Čileanski rudari 700 m ispod zemlje gledali utakmicu

Sarajevo-x.com
Dok stručnjaci potpomognuti naučnicima NASA-e pokušavaju iskopati tunel do rudara zarobljenih 700 metara ispod zemlje u čileanskom rudniku San Jose, vodstvo rudnika se trudi da im ispuni sve želje koje mogu. Tako su u srijedu navečer imali priliku gledati fudbalsku utakmicu.

Optičkim kablom poslanim kroz usku rupu, koja im je jedina veza sa vanjskim svijetom, 33 rudara pružena je prilika da proprate prijateljsku utakmicu svoje reprezentacije i Ukrajine.

Komentator je bio legendarni Franklin Lobos, profesionalni fudbaler koji je igrao za više klubova u svojoj zemlji, a jedan je od zarobljenih rudara. Igrači čileanske reprezentacije su nosili majice sa porukama za rudare, prenosi "Sky News".

Duboko pod zemljom oni su im odgovarali navijanjem i pjesmom.

Podsjetimo, rudari su zarobljeni u dijelu rudnika u pustinji Atacama od 5. augusta, kada se urušio ulaz. Trenutno se radi na kopanju dovoljno širokog tunela kroz koji bi ih mogli izvući.

Procjenjuje se da će tu ostati do Božića, a uslovi u kojima žive su nehumani. Temperatura dostiže 30 stepeni, a vlažnost 88 procenata.

Zbog svega toga doktori su upozorili da postoji ozbiljna opasnost od infekcija, te stručnjaci rade na pronalasku načina da im počnu slati hladan zrak u komoru.