Panika među građanima
0

VIDEO / Čile danas pogodilo čak pet zemljotresa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Čileu je u četvrtak tlo opet opasno podrhtavalo. Zabilježeno je čak pet potresa.

Prvi u valu novih potresa iznosio je 6,9 stepena po Richteru, a nedugo zatim uslijedila su nova podrhtavanja jačine 6.7, 6.0, 5.4 i 4.9 stepena po Richteru. Prva tri potresa dogodila su se u razmaku od nepunih pola sata jutros u Čileu, a prvi je prema pisanju CNN-a, trajao punih 45 sekundi.

Prvi izvještaji govorili su o potresu jačine 7,2 stepena po Richteru, koji je pogodio područje Čilea 150 kilometara jugozapadno od Santiaga. Potres je pogodio Čile baš u trenucima inauguracije novog čileanskog predsjednika Sebastiana Pinere, a njegov epicentar je bio udaljen od grada Valparasio, gdje se inauguracija održavala, oko 110 kilometara. Iako su ljudi evakuirani iz vladine zgrade tokom inauguracije, sama svečanost se nastavila i prošla je bez posljedica.

U čileanskoj prijestolnici u četvrtak su se zbog potresa zaljuljale zgrade i tresli prozori, a dužnosnici koji su dolazili na ceremoniju u zgradi kongresa u Valparaisu razmjenjivali su nervozne osmijehe. Bolivijski predsjednik Evo Morales izgledao je na kratko izgubljen a peruanski Alan Garcia se našalio da su dobili "trenutak da zaplešu".

Prvi konzervativni predsjednik Čilea u zadnjih 20 godina, Pinera je dao zakletvu na skromnoj svečanosti u obalnom gradu Valparaisu preuzevši dužnost od predsjednice Michelle Bachelet koju na isteku mandata podržava 84 posto birača unatoč kritikama da je njezina vlada presporo reagirala na potres.

  • Nećemo biti vlada potresa, bit ćemo vlada obnove, nedavno je najavio 60-godišnji Pinera koji je u četvrtak dao zakletvu pred predsjednikom parlamenta.

Kako je epicentar potresa opet bio u priobalnom području i na dubini od 35 kilometara, Pacific Tsunami Warning Center je izvijestio kako nema opasnosti "od destruktivnog cunamija na širem području Pacifika", te kako nema opasnosti niti za Havaje, prenosi CNN. Zasad nema podataka o šteti ili eventualnim žrtvama potresa.