Angažovano više hiljada agenata
0

CIA priznala da prati postove na Facebooku i forumima

Sarajevo-x.com
Hiljade operatera CIA-e prate javno mišljenje i raspoloženje nacije na društvenim mrežama i putem komentara na forumima i blogovima. Zvaničnici CIA-e potvrdili su da satima prate postove na mrežama i tako osluškuju javno bilo vezano za bitna pitanja u Sjedinjenim Američkim Državama i u svijetu.

Oni također prate i društvene mreže kako bi otklonili prijetnje nacionalnoj sigurnosti. Agenti prate pet miliona tweetova dnevno, Facebook postove, novine, TV kanale, radio stanice širom svijeta kao i chat stranice.

Agenti koji analiziraju dešavanja upoređuju pronalaske. Naprimjer, neki razjareni tweet o trenutnom dešavanju oni porede sa člancima u novinama i slično. Oni tvrde da su takvim tumačenjima i predviđanjima bili u stanju shvatiti da će se desiti Arapsko proljeće jer su vidjeli da je mnoštvo ljudi nezadovoljno režimom.

"Mi smo vidjeli da društvene mreže mogu postati oružje protiv režima u Egiptu", rekao je šef jednog od CIA odjeljenja, Doug Naqim.

Ove aktivnosti CIA je započela na preporuku američkog Kongresa nakon napada 11. septembra. Danas stotine agenata proučavaju internet-portale u Kini ili naprimjer u Pakistanu. Nije otkriveno koliko zapravo agenata učestvuje u ovim analizama, ali se pretpostavlja da ih je mnogo.

Jedan od primjera kako funkcionišu jesu njihove akcije nakon vijesti o smrti Osame bin Ladena. Nakon njegove smrti, Bijela kuća se oslanjala na mišljenja na Twitteru kako bi kreirala medijsku sliku događaja. Predsjednik SAD-a Barack Obama svakodnevno dobija izvještaje od radnih grupa.