{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIA pravi najveći zaokret u djelovanju u 70 godina postojanja

7.3.2015. u 22:17
32
75
CIA pravi najveći zaokret u djelovanju u 70 godina postojanja
32
CIA pravi najveći zaokret u djelovanju u 70 godina postojanja
Foto: AFP
Američka obavještajna agencija (CIA) napravit će određene promjene u svom djelovanju koje su označene kao historijske, prenose američki mediji.
Naime, čelnici CIA-e su najavili da će se u narednom periodu u velikoj mjeri fokusirati na cyber operacije i digitalne inovacije. To će biti najveći zaokret u djelovanju u 70 godina postojanja.

Direktor ove agencije John Brennan je istakao da će biti formirana nova jedinica pod nazivom "Centar za digitalne inovacije" koja će nastojati da dođe do novih načina u prkupljanju bitnih obavještajnih informacija.

Razlog za ovaj zaokret u operacijama jeste neuspjeh ove agencije da u proteklom periodu prati sva tehnološka dostignuća u svijetu, pojasnio je jedan od neimenovanih zvaničnika CIA-e.

Brennan je istakao da će novi centar imati isti status kao i ostala četiri odjela unutar agencije.

"Moramo biti u stanju razumjeti sve aspekte digitalnog okruženja", rekao je Brennan.

Analitičari u SAD-u procjenjuju da bi na ovaj način CIA trebala dati odgovor na sve veće korištenje društvenih mreža u svrhu regrutovanja militanata, što je odnedavno praksa IDIL-a i drugih terorističkih grupa.

Također, prema njihovom mišljenju, CIA mora dosta uraditi na popravljanju štete koju je američkim obavještajnim agencijama nanio Edward Snowden.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: