{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CIA pravi najveći zaokret u djelovanju u 70 godina postojanja

7.3.2015. u 22:17
32
75
CIA pravi najveći zaokret u djelovanju u 70 godina postojanja
32
CIA pravi najveći zaokret u djelovanju u 70 godina postojanja
Foto: AFP
Američka obavještajna agencija (CIA) napravit će određene promjene u svom djelovanju koje su označene kao historijske, prenose američki mediji.
Naime, čelnici CIA-e su najavili da će se u narednom periodu u velikoj mjeri fokusirati na cyber operacije i digitalne inovacije. To će biti najveći zaokret u djelovanju u 70 godina postojanja.

Direktor ove agencije John Brennan je istakao da će biti formirana nova jedinica pod nazivom "Centar za digitalne inovacije" koja će nastojati da dođe do novih načina u prkupljanju bitnih obavještajnih informacija.

Razlog za ovaj zaokret u operacijama jeste neuspjeh ove agencije da u proteklom periodu prati sva tehnološka dostignuća u svijetu, pojasnio je jedan od neimenovanih zvaničnika CIA-e.

Brennan je istakao da će novi centar imati isti status kao i ostala četiri odjela unutar agencije.

"Moramo biti u stanju razumjeti sve aspekte digitalnog okruženja", rekao je Brennan.

Analitičari u SAD-u procjenjuju da bi na ovaj način CIA trebala dati odgovor na sve veće korištenje društvenih mreža u svrhu regrutovanja militanata, što je odnedavno praksa IDIL-a i drugih terorističkih grupa.

Također, prema njihovom mišljenju, CIA mora dosta uraditi na popravljanju štete koju je američkim obavještajnim agencijama nanio Edward Snowden.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: