|

CIA otkazala ugovor s kompanijom Blackwater

CIA otkazala ugovor s kompanijom Blackwater
0
F
FENA
13.12.2009. u 16:20
0
komentara
0

dijeljenja
CIA otkazala ugovor s kompanijom Blackwater Foto: AFP/File
Iz američkih obavještajnih izvora saznaje se da je CIA otkazala svoj ugovor s kontroverznom privatnom zaštitarskom kompanijom, ranije nazvanom Blackwater, koji je toj kompaniji dozvoljavao naoružavanje bespilotnih letjelica za napade na operativce Al-Qaide i talibana u Pakistanu.
List The New York Times prvi je prošle sedmice objavio da osoblje ove zaštitarske kompanije sudjeluje u tajnim operacijama CIA-je koje imaju za cilj zarobljavanje ili ubijanje pobunjenika u Iraku i Afganistanu, prenijela je VoA.

Prema napisu tog lista, uloga Blackwatera u takvim akcijama bila je daleko veća od prvobitnog sporazuma koji ju je ograničavao na pružanje zaštite za agente CIA-e.

CIA je početkom 2002. godine iznajmila Blackwater da osigurava područje oko hotela Ariana u Kabulu gdje je bila smještena ispostava CIA-e. Privatna agencija je angažirana za sličan zadatak i u Bagdadu nakon američke invazije na Irak, godinu dana kasnije.

New York Times tvrdi da se uloga Blackwatera na oba mjesta s vremenom promijenila i da je privatno osiguranje počelo pratiti operativce CIA-e i na terenu, ponekad tokom napada zajedno s pripadnicima specijalnih jedinica Delta Force.

U razdoblju između 2004. i 2006. godine u Iraku su često organizirani napadi na osobe za koje se sumnjalo da su pobunjenici.

Nekoliko pripadnika agencije Blackwater je New York Timesu reklo da su operacije hvatanja i ubijanja ekstremista u Iraku i Afganistanu bile toliko uobičajene da je osoblje Blackwatera ponekad sudjelovalo u misijama umjesto da samo pruža osiguranje agentima CIA-e, prenio je Reuters.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.