Ispovijest agenta
0

CIA mučila nevinog čovjeka, označili ga kao grešku i pustili

Sarajevo-x.com
Carle Glenn
Carle Glenn
Rob Richer, čovjek broj dva po rangu u CIA-i, prije deset godina dodijelio je svom agentu zadatak da uhvati i ispita Haji Pacha Wazira, Osaminog bankara i finansijskog savjetnika. Agent koji je pričao francuski kao i osumnjičeni bankar, brzo je započeo misiju hvatanja teroriste. Nedugo nakon toga otkrio je da su zatvorili i mučili pogrešnog čovjeka.

Nakon što su ga zarobili u CIA-inom nezvaničnom zatvoru u Maroku, počela su ispitivanja. Detalje ispitivanja i mučenja sada već bivši agent Američke agencije za sigurnost, Carle Glenn, otkrio je u nedavno objavljenoj knjizi The Interrogator: An Education. U knjizi se otkrivaju detalji tehnika mučenja, onoga što je Bush Mlađi nazvao Globalnim ratom protiv terora. Agencija CIA je već reagovala kako bi zabranila odavanje imena zatvorenika i lokacija njenih zatvora u Maroku.

Prema navodima bivšeg agenta, CIA je vjerovala da je uhapsila značajnog vođu Al-Qaede kojeg su dugo tražili. Carleu je rečeno da uradi sve što je potrebno kako bi dobio informacije i da je nužno da mu se slomi volja kako bi progovorio. U svojoj knjizi otkriva da je koristio tipične psihološke manipulacije, ali da nije siguran da ga njegove kolege nisu mučile kako bi odao tajne.

Nedugo nakon toga shvatili su da su oteli pogrešnog čovjeka koji nema veze sa Al-Qaedom. Uhvaćeni čovjek označen je kao "greška" i pušten je na slobodu, ali ga je Agencija nastavila pratiti.