SAD
0

CIA bez komentara o tajnom programu protiv Al-Qaide

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američka obavještajna agencija (CIA) odbila je u ponedjeljak svaki komentar o informacijama, prema kojima je ona vodila tajni program, koji je imao za cilj da se ubije svaki pripadnik terorističke mreže Al-Qaide, program koji je ukinuo novi direktor agencije Leon Panetta.
  • Ne komentiramo suštinu takvih napora, rekao je u ponedjeljak George Little, glasnogovornik CIA-e vezano za informacije koje je objavio Wall Street Journal, prema kojima je ova obavještajna agencija vodila, nakon napada od 2001., izuzetno povjerljiv program koji je ciljao hapšenje ili ubijanje lidera Al-Qaide, prenosi AFP.

Priroda tog programa je nejasna, smatra ovaj list, ali je u biti on posvećen obuci agenata za ovu misiju.

Prema jednom bivšem zvaničniku obavještajne službe, koji je želio ostati anoniman u ovom dnevnom listu, ovaj program, koji je u junu ukinuo Leon Panetta, odnosio se na devizu "Rat je, ubijmo ih sve!".

  • Malo sredstava je investirano u ovaj program, kazao je Pete Hoekstra, republikanski poslanik, član obavještajne komisije Zastupničkog doma, rekavši da je "prije investirano oko jedan milion dolara nego 50 miliona", kazao je on.

Dok su poslanici u Kongresu protestirali zbog tajnosti programa CIA-e, agencija je naglasila "značaj dijaloga s Kongresom".

  • Iskren dijalog s Kongresom je jako značajan za direktora Leona Panettu i agenciju, izjavio je George Little.