{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Chevron mora platiti 18 milijardi dolara zbog zagađenja Amazonije

S
4.1.2012. u 09:45
0
0
Chevron mora platiti 18 milijardi dolara zbog zagađenja Amazonije
0
Chevron mora platiti 18 milijardi dolara zbog zagađenja Amazonije
Apelacioni sud u Ekvadoru potvrdio je danas odluku po kojoj naftni gigant Chevron mora da plati odštetu od 18,2 milijardi dolara zbog zagađenja Amazonije.
Chevron je saopštio da je presuda "nelegitimna" i da je riječ o "primjeru politizacije i korpucije ekvadorskog pravosuđa". Kompanija je najavila nastavak pravne borbe izvan Ekvadora, prenosi BBC.

Texaco, koji se spojio sa Chevronom 2001. godine, optužen je da je bacio toksične materijale u ekvadorski dio Amazonije.

Prema prvoj presudi, kompanija je morala da plati odštetu od 8,6 milijardi dolara, ali je taj iznos više nego udvostručen zato što je firma odbila da se javno izvini.

"Potvrđujemo presudu od 14. februara 2011. godine u svim dijelovima, uključujući presudu u vezi sa moralnom nadoknadom", saopštio je sud u gradu Lago Agrio.

Tužba je podnesena u ime 30.000 građana Ekvadora, a slučaj se godinama razvlačio pred sudom.

Lokalno stanovništvo tvrdi da je Texaco izlio više od 68 milijardi litara toksičnih materijala u jame i rijeke Amazonije između 1972. i 1992. godine.

Chevron tvrdi da je Texaco potrošio 40 milijardi dolara na čišćenje terena tokom devedesetih godina prošlog vijeka i da je sa Ekvadorom 1998. godine potpisao sporazum koji ga oslobađa svake dalje odgovornosti.

Podnosioci tužbe izrazili su zadovoljstvo povodom odluke ekvadorskog apelacionog suda i ocijenili da ona potvrđuje da je kompanija zagadila Amazoniju.

"Važno je razjasniti da nijedan iznos neće biti dovoljan da se nadoknade svi počinjeni zločini u našem području, niti će to biti dovoljno da se mrtvi vrate u život", navodi se u njihovom saopštenju.

Predsjednik Ekvadora Rafael Correa opisao je spor kao okršaj "Davida i Golijata". "Smatram da je pravda zadovoljena. Šteta koju je Chevron nanio Amazoniji ne može se negirati", rekao je ekvadorski predsjednik.

Chevron tvrdi da je žrtva zavjere i da su advokati i pristalice podnosilaca tužbe fabrikovali dokaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: