Brazil tuži direktore Chevrona zbog curenja sirove nafte

S
SRNA
18.3.2012. u 10:20
0
0
Brazil tuži direktore Chevrona zbog curenja sirove nafte
0
Brazil tuži direktore Chevrona zbog curenja sirove nafte
Brazilski tužilaštvo sapštilo je da će podići optužnice protiv 17 izvršnih direktora američke naftne kompanije Chevron i firme Transocean, koja je zadužena za bušenja, nakon što je došlo do novog curenja sirove nafte.
Direktorima je zabranjeno napuštanje zemlje dok istraga ne bude završena, navodi BBC. Chevron je prekinuo proizvodnju u Brazilu nakon što je početkom sedmice pronađenao novo curenje nafte na dnu mora kod obala Brazila.

Portparol Chevrona saopštila je da kompanija nema komentar na najnoviji potez brazilskog tužilaštva jer nisu dobili nikakvo obavještenje.

Ova naftna kompanija već se suočava sa tužbom od nekoliko milijardi dolara zbog curenja nafte u istoj oblasti u novembru.

Portparol tužilaštva Marselo del Negri rekao je agenciji AP da će tužioci podnijeti tužbe i za "zagađivanje čovjekove okoline" u saveznom sudu naredne sedmice.

Među optuženima su pet Brazilaca, tri Australijanca, dva Francuza, jedan Kanađanin i jedan Britanac.

Chevron je potvrdio u četvrtak da postoji "malo novo curenje" i da rade na saniranju. U novembru prošle godine, do 3.000 barela nafte procurilo je na nalazištu Frade, oko 370 kilometara od Rio de Janeira.

Naftno polje Frade najveće je u rukama strane kompanije u Brazilu i proizvodi oko 60.000 barela sirovne nafte dnevno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: