Položio zakletvu
0

Chavezov saveznik na čelu skupštine Venecuele

SRNA
Poslanici parlamenta Venecuele izabrali su danas ponovo Diosdada Cabella za predsjednika skupštine, čime je otvorena mogućnost da on postane vršilac dužnosti šefa države, ako se Hugo Chavez ne oporavi od operacije raka.

Cabello, blizak Chavezov saveznik i bivši vojnik, zauzima treću najvažniju funkciju u državi, poslije Chaveza i potpredsjednika države Nicolasa Madura.

"Kao patriota, kunem se da ću biti lojalan u svemu što radim, da ću braniti otadžbinu, njene institucije i ovu predivnu revoluciju koju vodi naš komandant Hugo Chavez", rekao je Cabello, polažući zakletvu.

On je ranije upozorio opozicione političare da ne pokušavaju da iskoriste nacionalnu skupštinu protiv naroda i da naglasio da će biti "uništeni" ako to probaju.

Hiljade Chavezovih pristalica okupilo se ispred parlamenta satima prije glasanja, a mnogi su uzvikivali: "Svi smo mi Chavez! Naš komandant će ozdraviti! Vratit će se!".

Ukoliko Chavez bude primoran da se povuče ili umre, Cabello bi preuzeo upravljanje državom kao predsjednik skupštine, a novi predsjednički izbori bili bi organizovani u roku od 30 dana.

Pretpostavlja se da bi Maduro bio kandidat vladajuće Socijalističke partije.

Chavez nije viđen u javnosti više od tri sedmice, poslije četvrte operacije raka na Kubi. Zvaničnici su juče saopćili da je njegovo stanje komplikovano usljed teške upale pluća koja se razvila poslije operacije.