{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Chavez okrivljuje kapitalizam za klimatske promjene

F
6.12.2010. u 10:24
0
2
Chavez okrivljuje kapitalizam za klimatske promjene
0
Chavez okrivljuje kapitalizam za klimatske promjene
Hugo Chavez (Foto: Reuters)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez okrivio je "kriminalni kapitalistički sistem" za globalne klimatske promjene, uključujući velike kiše koje su izazvale desetine žrtava i desetine hiljada raseljenih osoba u Venecueli i Kolumbiji.
U Venecueli su posljednjih dana najmanje 32 osobe poginule, a 70.000 je prisiljeno da napusti domove, posebno na priobalnom području gdje su klizišta rušila kuće u brdskim sirotinjskim naseljima.

U susjednoj Kolumbiji, bilans žrtava je teži, mada u dužem periodu, sa 170 mrtvih,19 nestalih i više od milion i po ugroženih osoba.

Harizmatični socijalistički lider Venecuele lično je preuzeo brigu za spasilačke operacije, smještajući 25 porodica u svoju predsjedničku palatu i osiguravajući smještaj za druge u ministarstvima, vojnim kasarnama i čak u trgovinskim centrima glavnog grada Caracasa.

"Nesreće koje podnosimo s ovim surovim i produženim kišama su novi dokaz nepravednog i surovog paradoksa naše planete", naveo je Chaves u ponedjeljak u novinskom tekstu, prenio je Reuters.

"Razvijene zemlje neodgovorno razaraju poredak prirodne sredine, u svojoj želji da održe kriminalni model razvoja, dok ogromna većina stanovništva Zemlje podnosi najstrašnije posljedice", kazao je Chaves, optužujući kapitalizam za "ekološku neravnotežu koja uzrokuje alarmantne atmosferske promjene".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: