|

Chavez okrivljuje kapitalizam za klimatske promjene

Chavez okrivljuje kapitalizam za klimatske promjene
0
F
FENA
6.12.2010. u 10:24
2
komentara
0

dijeljenja
Chavez okrivljuje kapitalizam za klimatske promjene Hugo Chavez (Foto: Reuters)
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez okrivio je "kriminalni kapitalistički sistem" za globalne klimatske promjene, uključujući velike kiše koje su izazvale desetine žrtava i desetine hiljada raseljenih osoba u Venecueli i Kolumbiji.
U Venecueli su posljednjih dana najmanje 32 osobe poginule, a 70.000 je prisiljeno da napusti domove, posebno na priobalnom području gdje su klizišta rušila kuće u brdskim sirotinjskim naseljima.

U susjednoj Kolumbiji, bilans žrtava je teži, mada u dužem periodu, sa 170 mrtvih,19 nestalih i više od milion i po ugroženih osoba.

Harizmatični socijalistički lider Venecuele lično je preuzeo brigu za spasilačke operacije, smještajući 25 porodica u svoju predsjedničku palatu i osiguravajući smještaj za druge u ministarstvima, vojnim kasarnama i čak u trgovinskim centrima glavnog grada Caracasa.

"Nesreće koje podnosimo s ovim surovim i produženim kišama su novi dokaz nepravednog i surovog paradoksa naše planete", naveo je Chaves u ponedjeljak u novinskom tekstu, prenio je Reuters.

"Razvijene zemlje neodgovorno razaraju poredak prirodne sredine, u svojoj želji da održe kriminalni model razvoja, dok ogromna većina stanovništva Zemlje podnosi najstrašnije posljedice", kazao je Chaves, optužujući kapitalizam za "ekološku neravnotežu koja uzrokuje alarmantne atmosferske promjene".
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...