Svijet
0

Chavez najavio prekid diplomatskih odnosa između Venecuele i Izraela

FENA
Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez izjavio je u utorak da će Venecuela vjerovatno prekinuti diplomatske odnose s Izraelom, u znak protasta zbog izraelskih napada na Liban.

Chavez, žestoki kritičar SAD-a koji često iskazuje simpatije prema palestinskom narodu, prošle je sedmice objavio da će narediti povlačenje venecuelanskog ambasadora iz Izraela.

Kao odgovor na Chavezove najave, Izrael je povukao svog glavnog diplomatu iz Caracasajavio je Reuters.

"Povukli smo našu diplomatsku prisutnost iz države Izrael, i oni su također povukli svoga ambasadora. Naš idući korak vjerovatno će biti prekid diplomatskih odnosa, jer nemam nikakvog interesa zadržati diplomatske odnose, niti urede ili poslove ili bilo šta drugo s državom kakva je Izrael", kazao je Chavez tokom večernjeg obraćanja javnosti.

Chavez je otvoreno kritizirao izraelske napade na Gazu i Liban, optužujući za bliskositočni sukob "izraelsku elitu" i američki utjecaj u regiji.

Chavez je u ponedjeljak u redovnom nedjeljnom obraćanju naciji u Caracasu izjavio da ofanziva Izraela protiv Libana predstavlja "genocid" i "novi holokaust".

"Izrael je poludio i palestinskom i libanskom narodu radi ono što s razlogom osuđuje kao holokaust. Ali ovo je novi holokaust", rekao je Chavez.

Predsjednik Venecuele, poznat po tvrdom antiameričkom stavu, ocijenio je da je vlada SAD-a "teroristički" saučesnik Izraela.