|

Chavez: Nafta 200 dolara ako SAD napadne Iran

Chavez: Nafta 200 dolara ako SAD napadne Iran
0
F
FENA
18.11.2007. u 14:18
0
komentara
0

dijeljenja
Chavez: Nafta 200 dolara ako SAD napadne Iran Foto: AFP
Venecuelanski predsjednik Hugo Chaves upozorio je na samitu Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da će se cijene nafte udvostručiti ako Sjedinjene Države napadnu Iran zbog neslaganja s nuklearnim programom te zemlje.
"Ako Sjedinjene Države budu toliko lude da napadnu Iran ili izvrše agresiju na Venecuelu, nafta neće koštati 100, već 200 dolara po barelu", rekao je Chavez obraćajući se u subotu uvečer učesnicima dvodnevnog samita OPEC-a u saudijskoj prestonici Rijadu.

Venecuelanski predsjednik je također kazao da je cijena ove energetske sirovine od 100 dolara za barel (159 litara) - "pravedna".

Založivši se da OPEC bude "avangarda u borbi protiv siromaštva," Chavez je predložio da ta organizacija osnuje posebnu banku koja bi pomagala siromašnim zemljama u razvoju.

"OPEC treba biti geopolitički aktivniji i tražiti veće poštovanje svojih članica te zatražiti od moćnih država da mu prestanu prijetiti", rekao je Chavez.

Saudijski kralj Abdulah, koji je predsjedavao samitom, navodno je Chavezu kasnije rekao da je "malo pretjerao", prenijele su agencije.

Ocijenivši da se "OPEC uvijek ponašao umjereno i mudro", Abdulah je rekao da je "nafta energija za razvoj" i da "ne treba postati sredstvo za sukobe i emocije".

Saudijski kralj je kazao da OPEC "ne zaboravlja na svoju odgovornost prema zemljama u razvoju i smanjivanju siromaštva", naglasivši da je OPEC-ov Fond za međunarodni razvoj dosad dao donacije za više od 120 zemalja u razvoju.

Abdulah je na samitu, trećem otkako je organizacija osnovana 1960. godine, objavio da će Saudijska Arabija uplatiti 300 miliona dolara u program za ekološka istraživanja i pozvao ostale članice OPEC-a da isto učine.

Domaćin dvodnevne konferencije na vrhu je ponovio da grupacija oduvijek ima "dva osnovna cilja" - da odbrani interes članica i zaštiti međunarodnu ekonomiju od iznenadnih poremećaja cijena i ponude nafte.

I Chavez i Abdulah su ocijenili da su sadašnje cijene nafte na tržištu pravedne, naglasivši da su, kada se usklade prema inflaciji, blizu nivoa iz 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, prenijele su agencije.

U krugovima OPEC-a se smatra da je nedavno povećanje cijena, na više od 98 dolara za barel, potaknuto padom vrijednosti dolara i finansijskim špekulacijama investicijskih fondova, a ne nedovoljnom ponudom nafte na tržištu.

Na berzi u New Yorku nafta je za isporuku u decembru u petak zaključena na nešto iznad 95 dolara po barelu, a u Londonu je cijena januarske isporuke istovremeno bila 91,6 dolara.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.