Svijet
0

Chavez dijeli novac siromašnoj djeci

SRNA
Hugo Chavez
Hugo Chavez
Vlada predsjednika Venecuele Hugoa Chaveza pokrenula je danas socijalni program u okviru kojeg će svakog mjeseca davati po 100 dolara siromašnoj djeci.

Čhvez, koji će se ponovo kandidovati za predsjednika 2012. godine, kaže da ovakvi potezi ilustruju korist od socijalističke uprave u ovoj južnoameričkoj članici OPEK-a. Kritičari kažu da je riječ o predizbornoj taktici kojom se maskira dublji ekonomski neuspjeh.

   Prema pravilima novog programa, porodice sa niskim primanjima svakog mjeseca će dobijati po 430 bolivara (100 američkih dolara) za svako pojedinačno dijete, a pomoć se može dobiti za najviše troje djece.

   Hendikepirane osobe dobijat će po 140 dolara.

   "Cilj je da se pomogne ekstremno siromašnim porodicama", izjavio je Chavezov ministar za socijalnu zaštitu.

   Chavezove pristalice smatraju da novi socijalni projekat, pored sličnih akcija koje pokrivaju potrebe siromašnih, od zdravstavene zaštite do dobijanja stambenog prostora po niskim cijenama, dokazuje da se naftno bogatstvo Venecuele koristi za dobrobit siromašnih.

   Ove mjere u kontrastu su sa smanjenjem socijalnih beneficija i ekonomskim teškoćama u evropskim zemljama i SAD.
   Chavezovi protivnici smatraju da je akcija namjerno pokrenta uoči Božića i da je riječ o populističkom potezu radi privlačenja glasova na izborima u oktobru sljedeće godine.

   Oni smatraju da bi siromašni imali više koristi od niže inflacije ili ako bi mogli da se zaposle, te ako bi država bila manje korumpirana i efikansije koristila ogromne prihode od prodaje nafte.

   Chavez je i dalje najpopularniji političar u Venecueli, sa podrškom od preko 50 odsto među građanima.

   Vodeći opozicioni kandidat, državni guverner Henrique Capriles Radonski, pohvalio je Chavezovu socijalnu politiku i rekao da bi bio "lud" ako bi je poništio.