Svijet
11

Charlie Hebdo u prvom broju na njemačkom jeziku objavio karikaturu Angele Merkel

FENA
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Francuski satirični časopis Charlie Hebdo pojavio se jutros, u prvom izdanju na stranom jeziku, i to na njemačkom, a u pokušaju da osvoji Njemačku svojim provokativnim humorom, objavivši na naslovnici karikaturu kancelarke Angele Merkel kako sjedi na WC šolji.

Skoro dvije godine nakon što je osoblje ovog lista bilo meta terorističkog napada u Parizu, časopis poznat po zajedljivim karikaturama i komentarima u izdanju na njemačkom jeziku kancelarku Merkel prikazuje kako sjedi na porculanskom "tronu" i čita ovaj nedjeljnik s naslovom "Charlie Hebdo - oslobađa", prenosi AFP.

Izdavač i crtač stripova i grafika Laurent Sourisseau poznat po umjetničkom imenu Riss koji je teško ranjen u napadu u januaru prošle godine, vjeruje kako u Njemačkoj postoji tržište za Charlie Hebdo.

"Humor je svugdje, čak i u Njemačkoj", kazao je za ARD.

"To je eksperiment, pokušaj da objavimo časopis na drugom jeziku i da mu pronađemo novu publiku, obožavatelje koji bi mogli stati u njegovu obranu", dodao je Riss.

Časopis Charlie Hebdo danas se stvara na tajnoj lokaciji, i to nakon terorističkih napada na redakciju kada je ubijeno 12 njenih članova, među kojima su bili i neki od najpoznatijih francuskih karikaturista.

Njemačku verziju uređuje iz Francuske 33-godišnjak iz Berlina koji, prema savjetu kolega, koristi pseudonim Minka Schneider.

On je, u izjavi njemačkom dnevniku S�ddeutsche Zeitung podsjetio da je pokret solidarnosti pod sloganom "I ja sam Charlie" bio naročito snažan u Njemačkoj, gdje je časopis prodao 70.000 primjeraka svog izdanja objavljenog nedjelju dana nakon napada na redakciju.

Charlie Hebdo na njemačkom štampano je na 16 strana i u 200.000 primjeraka, a sastoji se pretežno od članaka i karikatura prevedenih s francuskog, ali urednici planiraju da ubuduće imaju i njemačku sadržaj.

Iako ima veliki broj lojalnih fanova u Francuskoj časopis je uvijek imao i neprijatelje, pa je tako postao meta islamističkih ekstremista nakon objavljivanja karikatura poslanika Muhameda, što su mnogi muslimani vidjeli kao svetogrđe, ali je razgnjevio i Vatikan i francuski politički establišment, navodi AFP.