{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Charlie Hebdo na meti kritika zbog crteža napada u Španiji i poruke o islamu

23.8.2017. u 18:44
63
343
Charlie Hebdo na meti kritika zbog crteža napada u Španiji i poruke o islamu
63
Charlie Hebdo na meti kritika zbog crteža napada u Španiji i poruke o islamu
Francuski satirični magazin Charlie Hebdo objavio je u srijedu naslovnicu koja je uzrokovala niz negativnih reakcija, prvenstveno među kritičarima u matičnoj zemlji.
Posljednji broj magazina na naslovnici prikazuje crtež dvije pregažene osobe, kombi u daljini i tekst "Islam, vječna religija mira". Kritičari su napali Charlie Hebdo zbog negativnog predstavljanja cijele svjetske religije, implicirajući da je u srži zapravo nasilna.

Popularni poslanik u parlamentu i bivši ministar, socijalista Stephane Le Foll, nazvao je crtež "izuzetno opasnim".

"Novinari moraju da praktikuju suzdržanost jer ovakve optužbe mogu iskoristiti drugi ljudi", rekao je Le Foll ne precizirajući o kome se radi.

Urednik lista Charlie Hebdo Laurent Riss Sourisseau objašnjava crtež kao skretanje pažnje na pitanje religije u terorističkim napadima.

"U potpunosti je nestalo propitivanje uloge islama u ovakvim događajima, a kako bi se zaštitili umjereni muslimani koji poštuju zakon", rekao je Sourisseau između ostalog.

Charle Hebdo redovno napada društvene, političke i sve vjerske i religijske figure, ali je crtež poslanika Muhameda poslužio kao izgovor terorista koji su u januaru 2015. godine upali u redakciju i ubili 12 osoba, među kojima su bili urednici i novinari lista.

Podsjećamo, veći broj ekstremista marokanskog porijekla organizovao je i izveo dva odvojena napada prošle sedmice u Barceloni i Cambrilsu u kojem je ubijeno 15 osoba i povrijeđeno više od 100. Snage sigurnosti smatraju da je grupu radikalizovao ili organizovao imam koji je poginuo prilikom pravljenja eksploziva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: