Satirični list
63

Charlie Hebdo na meti kritika zbog crteža napada u Španiji i poruke o islamu

Klix.ba
Francuski satirični magazin Charlie Hebdo objavio je u srijedu naslovnicu koja je uzrokovala niz negativnih reakcija, prvenstveno među kritičarima u matičnoj zemlji.

Posljednji broj magazina na naslovnici prikazuje crtež dvije pregažene osobe, kombi u daljini i tekst "Islam, vječna religija mira". Kritičari su napali Charlie Hebdo zbog negativnog predstavljanja cijele svjetske religije, implicirajući da je u srži zapravo nasilna.

Popularni poslanik u parlamentu i bivši ministar, socijalista Stephane Le Foll, nazvao je crtež "izuzetno opasnim".

"Novinari moraju da praktikuju suzdržanost jer ovakve optužbe mogu iskoristiti drugi ljudi", rekao je Le Foll ne precizirajući o kome se radi.

Urednik lista Charlie Hebdo Laurent Riss Sourisseau objašnjava crtež kao skretanje pažnje na pitanje religije u terorističkim napadima.

"U potpunosti je nestalo propitivanje uloge islama u ovakvim događajima, a kako bi se zaštitili umjereni muslimani koji poštuju zakon", rekao je Sourisseau između ostalog.

Charle Hebdo redovno napada društvene, političke i sve vjerske i religijske figure, ali je crtež poslanika Muhameda poslužio kao izgovor terorista koji su u januaru 2015. godine upali u redakciju i ubili 12 osoba, među kojima su bili urednici i novinari lista.

Podsjećamo, veći broj ekstremista marokanskog porijekla organizovao je i izveo dva odvojena napada prošle sedmice u Barceloni i Cambrilsu u kojem je ubijeno 15 osoba i povrijeđeno više od 100. Snage sigurnosti smatraju da je grupu radikalizovao ili organizovao imam koji je poginuo prilikom pravljenja eksploziva.