Svijet
93

Charlie Hebdo: Ko su bili ubijeni karikaturisti?

Klix.ba
Cabu, Charb, Tignous i Wolinski
Cabu, Charb, Tignous i Wolinski
Prilikom napada na redakciju magazina Charlie Hebdo ubijeno je 10 novinara, a četvorica su bili karikaturisti.

Riječ je o Jeanu Cabutu poznatijem kao Cabu, Stephaneu Charbonnieru poznatijem kao Charb, Bernardu Velhacu poznatijem kao Tignous i Georgesu Wolinskiju.

Cabu je bio autor karikature koja oslikava poslanika Muhameda koja je uzburkala duhove nakon objave 2006. godine. Magazin je završio na sudu, a Cabu se branio izjavom da je time želio da se kritički osvrne na reakcije iz 2005. godine.

Naime, tada je 11 država sa većinskim muslimanskim stanovništvom zatražilo da se karikatura poslanika Muhameda ukloni sa naslovnica danskog magazina Jyllands-Posten, a održani su i protesti širom svijeta.

Cabu je kroz crteže kritikovao više aspekata društva, uključujući religiju i Francuze kao rasističku naciju.

Wolinski je tuniški Jevrej koji je radio za nekoliko novina u kojima je crtao veliki broj karikatura, a bavio se i kreiranjem stripa.

Tignous je bio fokusiran ja kritikovanje političke stvarnosti Francuske, a poznat je po karikaturama koje su ismijavale petogodišnju vladavinu bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Charb je bio najglasniji zagovornik slobode izražavanja, sa novinarima nije htio razgovarati o islamu i vodio je magazin od 2012. godine pa do svoje smrti. Jednom je prilikom istakao kako bi radije umro stojeći ponosno i uspravno nego živio pognut na koljenima.