Svijet
1

Četvrtina Austrijanaca za izlazak iz Evropske unije

FENA
Iako neprestano kritikuju Evropsku uniju, većina Austrijanaca je za ostanak svoje zemlje u Uniji, ali 24 posto njih je za napuštanje članstva, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnijenja društva za evropsku politiku (OeGfE), koje ukazuje i na negativan stav građana Austrije prema daljem širenju Unije.

Tako je 64 posto za ostanak u EU, što odgovara prosjeku podrške još od kako je Austrija ušla u članstvo EU.

Naime, OeGfE ovo istraživanje sprovodi od juna 1995. i iz toga se vidi da je, i pored malih oscilacija, stav po ovom pitanju ostao konstantan. U prosjeku je podrška članstvu Uniji bila oko 71 posto, a protivljenje dostizalo 23 procenata.

Najveća podrška članstvu u EU zabilježena je u junu 2002. godine, kada je čak 80 posto Austrijanaca bilo za ostanak u Uniji, a najveća želja za istupanjem - 33 posto, konstatirana je juna 2008.

Austrija je 30. marta 1994. okončala pregovore s EU, a potom je na referendumu dvije trećine Austrijanaca glasalo za učlanjenje.

Dvije decenije kasnije, stav građana se nije drastično promijenio, konstatirao je šef OeGfE Paul Schmidt.

On je ukazao da se pojedini razvoji i odluke u EU kritički posmatraju, kao npr. ophođenje s krizom, poskupljenja ili prevelika birokratija, ali istovremeno građani cijene značajne korake integracije, kao što su euro i nestajanje granica.

Dvadeset godina poslije referenduma, 44 posto Austrijanaca smatra da je članstvo donijelo jasno više prednosti Austriji, a 35 posto je mišljenja da je više negativnih strana od prednosti.

Kada je riječ o proširenju EU samo jedna četvrtina to smatra veoma bitnim, dok na drugoj strani tri četvrtine nevažnim.