{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


85 posto anketiranih građana BiH za pristupanje Evropskoj uniji

S
23.4.2014. u 15:49
17
54
85 posto anketiranih građana BiH za pristupanje Evropskoj uniji
17
85 posto anketiranih građana BiH za pristupanje Evropskoj uniji
Pristupanje BiH EU podržava 85 posto anketiranih građana u BiH, navodi se u Informaciji o rezultatima istraživanja javnog mnijenja provedenog u februaru, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH na današnjoj tematskoj sjednici posvećenoj evropskim integracijama.
U informaciji Direkcije za evropske integracije BiH navodi se da više od 85 posto ispitanih građana ima pozitivno mišljenje o EU, što je za pet posto više u odnosu na godinu ranije, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Da je stvaranje novih radnih mjesta najveća prednost ulaska u EU smatra 40 od 100 ispitanika, što je dva puta više u odnosu na broj građana koji misle da će ulazak u EU garantovati mir i političku stabilnost.

Samo sedam posto ispitanika misli da nema prednosti od ulaska u EU.

Većina ispitanika smatra da su glavni nedostaci ulaska u EU veći troškovi života i porezi, ali je ovaj odgovor značajno manji u odnosu na istraživanje iz 2012. godine.

Istovremeno, 10 posto građana smatra da ulazak u EU nema nedostataka, što je znatno veći procenat u odnosu na istraživanje provedeno godinu ranije.

Skoro dvije trećine ispitanika smatra da je borba protiv korupcije najznačajnija reforma koju treba provesti, a upoređivanjem rezultata iz proteklih istraživanja može se zaključiti da godišnja stopa rasta podrške građana za ovu reformu iznosi 10 posto.

Više od 35 posto ispitanika smatra da BiH ima status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, a 32 postoo iznosi stav da BiH pregovara o članstvu u EU.

Da reforme treba provoditi radi stvaranja boljih uslova za život u BiH smatra 66,7 posto ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da građani BiH žele biti informisani o temama u vezi sa fondovima EU, najviše o konkretnim projektima koji su finansirani sredstvima iz fondova EU.

Samo 16 posto ispitanika nije zainteresovano za ove teme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: